Як дбають про людей у іспанському місті, де я живу


Я вже давно зрозуміла, що у своє найближче коло треба допускати тільки таких людей, які своєю присутністю збагачують твоє життя, приносять якісь нові сенси, людей, з якими ти поділяєш погляди на важливі для тебе речі. Є у мене серед друзів подруга М, іспанка, яка весь час мені приносить якусь корисну інформацію. Ми з нею дружимо вже багато років. Познаймилась я з нею на курсах інформатики, які вона проводила для нас, нелегальних емігрантів. Ми почали іноді зустрічатись, познайомились з її чоловіком, працівником банку. Коли я з нею познайомилась, я ще перебувала на тому етапі мого життя, коли мене дуже дивувало, коли люди хочуть просто так, задурно, комусь допомогти, хочуть витратити свій час на допомогу зовсім незнайомим людям. Зараз я вже не дивуюсь цим речам. У родині М. існує традиція запрошувати друзів під час виборів до парламенту. Вона з чоловіком влаштовує вечерю, а потім всі разом слідкують за оголошенням результатів. Нас теж запросили на одну з таких зустрічей. Я дуже цінувала і ціную зустрічі з цією подругою, з її чоловіком та з іншими близькими їй людьми. Хто як і я є заробітчанином, розуміє, як це цінно, коли хтось у чужій країні запрошує тебе у свій дім, вводить тебе у коло своїх друзів.

Коли чоловік моєї подруги пішов на пенсію, він записався на курси німецької мови. Він вже перейшов на п*ятий курс. Німецька цій родині потрібна тому, що їхній син одружився з німкенею, і вони часто подорожують до Німеччини. І хоч онуки розмовляють і іспанською, мої друзі хочуть спілкуватись з родиною сина німецькою.
Недавно моя поінформова подруга повідомила мені, що вона ходить на курси англійської мови, які фінансує айунтаміенто тобто міська рада міста Ов*єдо. Вона сказала, що курсів є стільки, що вона не розуміє, навіщо міськрада витрачає на них стільки грошей. Вона мені прислала план цих курсів. Коли я їх переглянула, то зрозуміла, що моя подруга мала рацію: курсів дійсно була ДУЖЕ багато.

Я не надто багато знаю, чим займається айунтаміенто. Знаю, що допомагає із житлом малозабезпеченим громадянам. Знаю ще, що останніми роками стало ‘’модно’’ садити міські городи. Тож айунтаміенто вишуковує різні куточки у місті і дає їх у тимчасове користування різним малозабезпеченим верствам населення. Також знаю, що воно кілька років тому пороздавало людям компостери з пластику, які у магазині коштували десь 45 євро. Ці компосери були роздані безоплатно, але айунтаміенто залишило за собою право перевірки, чи ці компостери дійсно використовуються. У випадку невикористання його забирали. Мета айунтаміенто полягала у тому, щоб харчові відходи не опинялись на міському сміттєзвалищі, а перетворювались на добриво і тим самим заощаджуючи місце насміттєзвалищі. Ще міськада організовує у міській філармонії покази цікавих фільмів, іноді документальних, у яких можна взнати про життя в інших країнах.

Завдячуючі моїй подрузі М. Я взнала про ще одну сторону діяльності айунтаміенто. Населленя Ов*єдо за даними 2020 року налічує 219 910. Місто поділено на зони, у яких є 14 соціальних центрів. Ці центри надають багато послуг: допомога малозабезпеченим, о пошук роботи, організація дозвілля. І ось через ці соціальні центри громадяни Ов*єдо мають можливість відвідувати такі курси:

Заняття у приміщенні:
— Аеробіка
— Латинські танці і хореграфія( Зумба)
— Танцювальна терапія
— Гнучкість і постава тіла
— Пілатес
— Йога
— Тайчі

АКТИВНЕ СТАРІННЯ

-чікунг терапевтична гімназія
-геронтогімназія
Психомоторика

ТАНЦІ І МОВА ТІЛА

— салонні танці
-латинські танці
— севільські танці, середній рівень
-сміхотерапія

МУЗИКА І ОСНОВНІ МИСТЕЦТВА

-хор
-театральна майстерня

ТВОРЧА АКТИВНІСТЬ

-малювання дорослих
-малювання маслом
-акварель

РУЧНІ ВИРОБИ

-шкіряні вироби
— біжутерія
-створення різдвяних шопок, догляд за квітами
-дерев*яні вироби
-лозоплетіння
-робота за ракушками
-декорація і обшивка меблів
— обшивка меблів( складний рівень)
-реставрація меблів
-творче мистецтво

ШИТТЯ

-пошив дитячого одягу, вишивання.
-крій та шиття
-вишивка *чарівна голка*punch needle
-макраме
-початок шиття
-творче шиття
-pachwork
-плетіння
-вишивання хрестиком і petit point

ЗАНЯТТЯ НА ПОВІТРІ

-yoguilates
-школа спини
-психомоторика
-гімнастика для літніх людей
-вивчення світу грибів

ВІРТУАЛЬНІ ЗАНЯТТЯ
СПОРТИВНІ

-ноги, живіт,
-yoguilates
-латинські танці і хореографія
— пластичність і контроль за поставою тіла
-hipopresivos
-pilates
Тайші
-йога
-гімназія для літніх людей
-дитячі танці
— дитяча зумба
-інклюзивні танці
-сучасні дитячі танці
-танцювальна терапія

ВИХОВУЮЧА АКТИВНІСТЬ

-майстрування вдома
-мова знаків
-мова, література астурійська
-mindfulness
-англійська для подорожуючих

ПЛАСТИЧНІ МИСТЕЦТВА, ДЕКОРАЦІЯ, РУЧНІ ВИРОБИ

-основи малюваня для дорослих
-ілюстрація темперою
-осови малювання аквареллю
-малювання маслом основи
-основи обшивання меблів
-техніка decoupage
-вироби з шкіри
-орігамі-
-вишивка на папері
-східна каліграфія
— виготовлнгя рамок для картин японським методом
-дитяче малювання
-linograbado
-догляд за квітами, складання букетів
-обшика меблів і декорація(початки)

ШИТТЯ І РУЧНІ ВИРОБИ

-крій і шиття(початки)
-шиття
— творче шиття

ПРИРОДА І НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

-екологічне сільське господарство
-мікологія.
Завдячуючи моїй подрузі я взнала трохи більше про діяльність міської ради Ов*єдо.
Останнім часом у зв*язку з епідемією коронавірусу іноді можна почути думки про те, що цю епідемію придумали, щоб зменшити населення земної кулі. Напевно, айутаміенто в Іспанії не приєднались до цього всесвітнього заговору і тому роблять все можливе, щоб іспанці насолоджувались повноцінним, наповненим і цікавим життям. І ще одним свідченням того, що місцева влада турбується про добробут і довголіття іспаців, є те, що біля кожного населеного пунку є хоч одна стежка, яка має гарне покриття, має, де потрібно, поруччя, сходи, мостики, щоб люди мали де погуляти, побігати, поїздити на велосипеді чи верхи на коні. Часто ці стежки іспанці жартівливо називають ¨ruta de colesterol΅, тобто стежка холестерину. І також у багатьох населених пунктах є спортивні площадки зі спортивними машинами, на яких іспанці постійно роблять вправи.

P.S.
Забула додати:
Всі ці курси абсолюто БЕЗКОШТОВНІ.


Нет комментариев