Програш Росії – це лише питання часу


Російська пропагандистська машина зазнала повного та остаточного краху. Відтак програш Росії – це лише питання часу.
Програш Росії неминучий. З початком широкомасштабної агресії проти України вибудувана роками у Росії система пропаганди почала «збоїти», що пояснювалося неймовірним розривом між пропагандистськими меседжами та самою реальністю.

Поки у пропаганді була «спецоперація», у реальності була підтверджена неймовірною кількістю фото- та відеоматеріалів війна. Поки у пропаганді стверджували, що «втрат» під час цієї спецоперації немає, у реальності були тисячі фотографій та відеоматеріалів, на яких кожен міг побачити тисячі вбитих, поранених та полонених російських військовослужбовців.

Спочатку Росія все заперечувала, потім намагалася применшити масштаби.
Але все це не працювало, бо і не могло працювати. Україна ж діяла простим і єдиним можливим способом – просто викладала в мережу усі можливі фактичні матеріали, просто показувала правду, а з правдою у таких масштабах воювати майже неможливо.

У підсумку російська пропагандистська машина розвалилася за 7 днів. На п'ятий день вони були змушені заблокувати створений МВС України сайт «Шукай своїх» (200rf.com) з даними про полонених та вбитих в Україні військових із РФ. На шостий день у РФ за «рішенням прокуратури» відключили від мовлення останні «умовно опозиційні» ЗМІ – радіо «Ехо Москви» та телеканал «Дождь». Перед цим у РФ відключили новинний сайт Сибіру «Тайга.инфо», незалежний студентський журнал DOXA, інтернет-агентство новин «ТВ2. Новости Томска и Сибирь» та низку інших.

На  мою думку, російська влада, програючи пропагандистську війну, просто пішла шляхом спроб інформаційно закритися від будь-яких альтернативних думок.
Але ясно, що так вони не зупинили потоки правди. Тому на сьомий день війни вони були змушені заблокувати доступ до абсолютно всіх сайтів з України.

На сьомий день війни в РФ почали блокування доступу до відеообмінного ресурсу Youtube. Таким чином, агресор визнав свою повну поразку на полі інтернет-відео, і це зрозуміло, чому. Відео – це дуже об’єктивна інформація, яка дозволяє кожному побачити на власні очі реальний стан справ. І тут теж агресор зазнав повного розгрому та капітулював.

Нарешті, влада РФ перейшла до відверто репресивних методів. У Держдуму РФ внесли поправки про покарання до 15 років в'язниці за поширення нібито «фейків» про дії російських збройних сил. Подібний репресивний підхід говорить про одне: переконати нікого ні в чому вони вже не можуть, залишається лише залякувати.

На моє переконання, вторгнення РФ в Україну ґрунтувалося зокрема і на твердому переконанні Кремля, що вибудувана за багато років машина пропаганди, у яку було вкладено мільярди, «спрацює» і цього разу.
Тобто дозволить задурити усім голови, і насамперед – власним громадянам.

Перехід до блокування інформації, а потім і до відвертих репресій свідчить про те, що російська пропагандистська машина уже не може виконувати свою головну функцію – підміняти собою реальність для мільйонів росіян. Тож доводиться діяти суто репресивно, але будь-який режим, що базується лише на репресіях, ніколи не може бути стійким. Тому програш Росії – це лише питання часу.
  • 0

Нет комментариев