Щодо компенсації за пошкоджене внаслідок війни житло




Стало відомо, що запланована максимальна сума компенсації за знищене внаслідок російської агресії житло не перевищуватиме вартості 150 кв. м за один об’єкт нерухомості. Вартість 1 кв. м площі рахуватимуть за методикою, яку ще розробить Кабінет Міністрів.

Про відповідний законопроект повідомляє нардепка-слуга Олена Шуляк.
Відшкодування за пошкоджену квартиру чи будинок не може бути більшим від компенсації за знищене житло.

Розмір компенсації за знищений об’єкт будівництва, щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт або його складової частини, яка після прийняття в експлуатацію є самостійним об’єктом нерухомого майна, визначається пропорційно відсотку коштів, які фактично сплачені отримувачем компенсації за відповідний об’єкт.
У законопроєкті також передбачили, що власники зруйнованого житла зможуть самостійно обрати, де отримати нове помешкання. Проте населений пункт, де раніше проживала людина, і той, де вона хоче отримати нове житло, мають бути співмірними за певними характеристиками. Зокрема – за кількістю населення.

Вартість квадратних метрів у мегаполісі та в невеликому місті суттєво різняться. Тому аби держава могла компенсувати втрачене житло – потрібно обрати населений пункт, схожий на той, де людина жила раніше. Якщо житель невеликого містечка все-таки захоче жити, приміром, у Києві – передбачили механізм доплати за житло.

Слід нагадати, що власники житлових будинків, квартир та інших житлових приміщень можуть подати заяву про знищення або пошкодження домівки внаслідок воєнних дій на порталі «Дія».

1 комментарий

Iryna_s
Потрібно очікувати на детальні роз'яснення від Кабінету Міністрів щодо конкретного нарахування коштів за 1 кв. м. Щоб люди, які зазнали такої біди могли розуміти на яку суму їм варто розраховувати, щоб наприклад, розглядати можливість купити житло у іншому місті.
0