На Луганщині зафіксовано застосування російськими окупантами термобаричної зброї


На Луганському напрямку ворог продовжує артилерійські обстріли населених пунктів з метою завдання вогневого ураження підрозділам Збройних сил України і житловим кварталам міст
Посиливши обстріли наявними засобами вогневого ураження, російські окупанти намагалися розвинути наступ в напрямку Сєвєродонецька. Успіху не мали, зазнали втрат.

Підтвердилась інформація про застосування російськими окупантами термобаричної зброї. Зокрема, важкої вогнеметної системи ТОС-1А «Солнцепек».

Термобарична зброя використовує кисень із навколишнього повітря для створення високотемпературного вибуху. Її фугасна дія триває довше, ніж у звичайної вибухової речовини. Вона може зруйнувати інфраструктуру, завдати значної шкоди внутрішнім органам людини й викликати різкі опіки, що призводять до смерті.

Перші згадки про наявність на озброєнні в учасників НЗФ т.зв. «ЛНР» термобаричної зброї датуються серпнем 2014 року. 12 серпня 2014 року аналітичний відділ «Права Справа» оприлюднив інформацію про те, що у бойовиків «ЛНР» з'явилися 3 установки ТОС-1 «Буратіно», які будуть націлені на Луганський аеропорт.

Варто відзначити, що ця інформація миттєво була оприлюднена російськими ЗМІ.

11 січня 2021 року росія почала військові навчання біля кордонів з Україною. Маневри відбуваються на загальновійськових полігонах у Воронезькій, Білгородській, Брянській та Смоленській областях. За інформацією «Права Справа», в цих навчаннях біля кордонів з Україною, вперше за тривалий час були задіяли вогнеметні системи ТОС-1 «Буратіно» та їхні модернізовані версії ТОС-1А «Солнцепек».

Згодом російська сторона змушена була підтвердити цю інформацію «Правої Справи».

10 березня 2022 року в українські ЗМІ повідомили: міноборони росії підтвердило, що застосовує в Україні важкі вогнеметні системи (ТОС-1А), які використовують термобаричні ракети. Про це інформував Держспецзв'язку в телеграм-каналі з посиланням на дані британської розвідки.

Нагадаю, нещодавно аналітичний відділ ГІ «Права Справа» оприлюднив інформацію про те, що місцеві джерела організації зафіксували передислокацію в окуповане м. Луганськ важкої вогнеметної системи (ТОС-1А).

«Права Справа» наголошувала, що у разі застосування російськими окупантами ТОС буде вважатися таким, що завдасть надмірних ушкоджень об'єктам критичної і цивільної інфраструктури українських міст.

Використання термобаричної зброї суворо регулюється законом про збройні конфлікти. Вона не може використовуватися проти військових цілей, якщо це наражає на небезпеку цивільне населення.

Нагадаю, у розвідці Міністерства оборони Великої Британії зауважили, що росія, ймовірно, вдаватиметься до ще більш невибіркових артилерійських бомбардувань. Повідомляється, що окупанти планують наростити темп наступу на Донбасі.
  • 0

Нет комментариев