ЗСУ зупинили окупантів і перейшли до фази контрнаступу: ключові підсумки 6 місяців війни


Виповнилося шість місяців з початку масштабного вторгнення російської федерації в Україну. За цей час спосіб і характер життя більшості українців та країни кардинально змінилися.

На моє переконання, головне досягнення шести місяців війни – зупинка просування російського агресора і перехід до фази часткового контрнаступу Збройних сил.

Нагадаю, що західні партнери давали Україні максимум тиждень протистояння перед тотальною капітуляцією, але наша країна встояла і на сьогоднішній день ЗСУ утримують під контролем понад 80% території.

Нинішню військову кампанію можна умовно розділити на три етапи. Перший етап, це пасивна оборона – з лютого по березень, другий етап – активна оборона – з квітня по липень, і третій етап – це нинішній частковий контрнаступ ЗСУ. Нам хоч і повільно, але уже вдається звільняти окуповані території – за шість місяців були звільнені понад тисяча населених пунктів.

Крім того, провалилися плани другого етапу «спецоперації» рф – вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, який ще 27 квітня анонсував міністр оборони рф сергєй шойгу.

Другим досягненням шести місяців війни можна назвати консолідацію світової спільноти у відбитті російської агресії. Якщо до початку широкомасштабного наступу, позиції країн Заходу щодо підтримки України, і взагалі відносин з рф, були неоднорідними, то сьогодні спостерігається злагоджена реакція цивілізованого світу проти агресивного вторгнення.

Третім досягненням піврічного опору України є той факт, що російським спецслужбам не вдалося розколоти українське суспільство за мовними, релігійними і політичними ознаками – наш народ фактично одностайно, попри усі протиріччя, виступив єдиною силою проти загарбників.

Четверте досягнення шести місяців війни — це подолання недовіри країн Заходу щодо передачі Україні новітніх зразків технологічного озброєння.

Після Дебальцевської операції 2015 року, до рук російських окупантів потрапили сучасні контрбатарейні радари виробництва США. Відтоді США фактично поставили «на паузу» подальшу передачу Україні новітніх технологій та сучасного озброєння. Сьогодні Україна отримує найновіші зразки американських озброєнь і передових країн світу, що дозволяє ефективно протистояти російській агресії.

І останнім, п’ятим досягненням є недопущення режиму «турбулентності» української економіки і часткове вирішення питання фінансової допомоги з боку країн Заходу. В цьому контексті наразі розглядається питання надання Україні макроекономічної підтримки на загальну суму $10 мільярдів.

За офіційною статистиковю, за останні кілька місяців наша країна отримала американської зброї на загальну суму приблизно 13 мільярдів доларів. Це – солідна сума, оскільки попередня адміністрація США передала нам зброї лише на 2,8 млрд.

Нагадаю, Сполучені Штати у День Незалежності України оголосили про додатковий пакет військової допомоги в розмірі 2,98 млрд доларів для українських Збройних сил.

Крім того, за програмою ленд-лізу, Україна можливо отримає танки Abrams, БМП M2A3 Bradley, САУ M109A6 Paladin, РСЗВ M142 HIMARS та M270 MLRS, зенітні ракетні комплекси Patriot, а також винищувачі 4-го покоління F-16 C/D.
  • 0

Нет комментариев