Росія в тумані війни


Паніка та зростання соціальної напруги в Росії стали наслідком несподіваної, масової мобілізації без оголошення війни. Такої хворобливої ​​та невмотивованої мобілізації проти волі населення в Росії ще не було.

З одного боку, попри потужну офіційну, мілітарну пропаганду, поза бажанням влади, йде швидка політизація населення Росії, особливо середнього класу, який досі терпимо ставився до путінської військової авантюри в Україні — ця війна його не стосувалася.

З іншого боку, логіка війни та масова мобілізація призводить до швидкої, брутальної радикалізації діяльності російської влади. Чим більше поразок буде на фронті, чим важче проходитиме примусова і несправедлива мобілізація, тим агресивнішими будуть дії російської влади.

Для цілей війни та проведення успішної мобілізації російська влада не церемоняться ні з цінами, зарплатами та матеріальними ресурсами суспільства аж до конфіскації, ні з арештами противників мобілізації. Різке погіршення матеріального становища, закручування гайок і кричуща соціальна несправедливість під час мобілізації змусить страждати величезні маси людей.

Своєю чергою, це неминуче призведе до зростання соціальної та політичної напруженості у суспільстві. Ще невідомо, що небезпечніше для долі Росії – антинародна політика, репресивність та радикальність дій влади чи швидка політизація населення. Утримати ці некеровані процеси Путіну та його оточенню буде надзвичайно важко, чим і скористаються, зрештою, його супротивники.

Нет комментариев