"Дождь" шкідливий для стратегічних задач союзників - отже, лишилось йому недовго




Трохи про подальшу долю телеканалу «Дождь» — російського нібито ліберального ЗМІ, що осіло з початком «СВО» в Латвії.

Зараз вони вже отримали штраф на 10 000 євро за «наша армія», мапу з російським Кримом і заяву ведучого Коростєльова про «допомогу» окупантам. І розслідування латвійських спецслужб заодно з розглядом відкликання ліцензії на мовлення.
Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс публічно заявив: «Співробітники російського телеканалу „Дождь“ мають повернутися у РФ, а їхні посвідки на проживання необхідно анулювати».

Тенденція ніби очевидна. Але, тим не менш, «Дождь», всі його співробітники, друзі, родичі і знайомі того звільненого Коростєльова всіма силами намагаються довести, що «вони ніколи нічого» і є просто незалежним медіа. Таке враження, що вони дійсно не розуміють, що відбувається.

По-перше, Європа ніколи не забувала, що «Дождь» свого часу створювався на підтримку і за гроші Дмітрія «ядєрний пєпєл» Мєдвєдєва як один з інструментів його амбіцій на другу каденцію (тобто, намірів посунути Путіна). Отже, від початку це ніяке не «ліберальне медіа».

По-друге, зараз «Дождь» виконує відверто деструктивну функцію, котра йде в розріз з задачами союзників: телеканал продовжує формувати міф про наявність нібито якихось «ліберальних росіян», з якими цілком можна мати справу. Це продовження ідеологічних маніпуляцій «в усьому винний Путін, а всіх інших обвинувачувати немає в чому, тож санкції несправедливі». При тому, що стратегічною задачею союзників є гарантування максимально тривалої безпеки в регіоні — тобто, ліквідація РФ як джерела небезпек, в тому числі ядерних. Міф про «хороших русскіх» — перепона для виконання цієї задачі.

По-третє, з точки зору стратегічної задачі «зробити Росію безпечною» союзникам вигідні не отакі ідеологічно ніякі ЗМІ, а ефективні інструменти пропаганди мешканцям території теперішньої Росії (незалежно від того, коли саме її буде демонтовано на національні держави) нових принципів і ідей. Союзникам (і нам) потрібні орієнтовані на росіян медіа, котрі жорстко переб'ють теперішні імперські тренди. Оті базові меседжі «прирощування земель», гордості ядерними погрозами всім, гордості крайньою бідністю і відсутністю базового комфорту життя, мілітаризації всього і вся…

Отже, «Дождь» а) не потрібен союзникам і б) шкідливий для стратегічних задач союзників. В його виживанні на сьогодні зацікавлена хіба якась група в Кремлі. Висновок: нібито «ліберальному» «Дождю» лишилось недовго, скільки би він не звільняв «неакуратних» ведучих, операторів, техніків…

Нет комментариев