Корупція в Міноборони: каталізатором "яєчного" розслідування могли стати західні партнери України.


В українському оборонному відомстві вибухнув черговий «харчовий» скандал — на загал вийшла інформація про те, що Міноборони проводило закупівлі продуктів, зокрема яєць, за цінами, які в рази перевищували реальні. Загальна сума контракту в оприлюднених копіях угод на постачання харчів сягала 13 мільярдів гривень.

Примітно, що грудневу угоду з «Актив компані» від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький, який фігурував у справі про розкрадання 580 тисяч доларів під час закупівлі військової амуніції.

На мою думку, можливим ініціатором так званого «яєчного скандалу» в Міністерстві оборони України могли стати західні країни-партнери. Їм набридло спокійно слідкувати за корупційними схемам українських чиновників у тому числі з використанням грошей іноземних платників податків.

Йдеться про те, що наразі наші стратегічні партнери вельми зацікавилися схемами можливих фінансових зловживань на момент отримання Україною і розподілу іноземної військово-технічної допомоги.

Тобто, на Заході всіх «трохи» втомила наявність «батальйону Монако» на тлі загального зубожіння українського населення і війни.

Я так розумію, що нахабство полягало в тому, що дехто у владі вирішив, що можна красти безкарно.

Для мене є великі перестороги, що ці всі процеси були ініційовані нашими західними партнерами. Й останні події в Конгресі Сполучених Штатів, коли американські конгресмени чітко заявили, що буде жорсткий контроль над фінансовою допомогою для України і були каталізатором цих подій.

Тобто, нам наочно дали зрозуміти, що без розслідування корупційної складової відповідного відсторонення певних осіб у тому числі регіонального рівня можуть виникнути проблемні запитання. Це — свого роду спроби Заходу навести лад у нашій геть корумпованій системі.

Наразі Національне агентство з питань запобігання корупції вимагає від міністра оборони Олексія Резнікова провести службове розслідування щодо керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького, на якого НАЗК вже склало адміністративний протокол.

Нагадаю, за інформацією українських ЗМІ, у Міністерстві оборони закуповують продукти для української армії дорожче до трьох разів. Зокрема, яйця коштують 17 грн.

Міністр оборони Олексій Резніков відкинув звинувачення до Міноборони в корупційних закупівлях, пов’язав появу інформації про тендери з «Рамштайном» і заявив, що винного за злив покарають.

Своєю чергою речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що звинувачення в корупції, які призвели до відставок в українському уряді останніми днями, не стосуються мільярдів доларів військової та гуманітарної допомоги, наданої США.

  • 0

Нет комментариев