У кремлівського спрута все ще довгі мацаки




В кремлівського спрута все ще довгі мацаки: газпромівські гроші і, ймовірно, компромат ще часів блоку Варшавського договору все ще дозволяють Росії майже вільно діяти в Європі і реалізовувати зухвалі спецоперації.

Сьогодні наш омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що доктор Йозеф Зіґеле, Генеральний Секретар ЄІО (Євроінституту омбудсмена), член Правління ЄІО та Заступник Омбудсмена Тіролю вивіз до РФ двох евакуйованих до Австрії підлітків з Луганщини, громадян України. По суті, як зазначив Лубінець, це є порушенням статей 49 і 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, а також співучастю в діяннях, що підпадають під визначення статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року «Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

Владою Австрії розпочате офіційне розслідування щодо дій Зіґеле. Але дітей вже викрадено. Повернути назад їх буде дуже непросто: за весь час агресивної фази війни Україні вдалось повернути поки лише 128 викрадених дітей.

В публічній біографії доктора Зіґеле, звісно, напряму не написано «стажувався в ФСБ» чи «співпрацював з „Газпромом“. Але натомість є цікавий пункт: „контактує з діячами у сфері економіки й політики… з Російської Федерації (СССР)“. В цьому контексті участь Зіґеле в спецоперації з викрадення українських неповнолітніх громадян виглядає зрозумілішою.

Євроінститут як організація усунувся від проблеми і ніяк не відреагував. Президент інституту др.Драґан Мілков (з відверто проросійської Сербії, хто б сумнівався) проігнорував заяви пана Лубінця. Тож Лубінець, а також майже негайно і др.Юріс Янсонс (омбудсмен Латвії) та др.Еріка Леонайте (омбудсмен Листви) демонстративно полишили членство в ЄІО.

Але вся ця ситуація ще раз підкреслила: прямих і вторинних антиросійських санкцій недостатньо. ЄС має жорстко перекрити всі контакти агресора з власними громадянами, передусім посадовцями, політичними діячами бізнесменами. Бо Кремль досі через своїх агентів впливу практично відкрито діє на територіях країн, що запровадили нібито жорсткі санкції. Це стосується і подібних нинішній спецоперацій, і політичного впливу, і багатомільйонних бізнесових оборудок в обхід санкцій, через ланки посередників.


Нет комментариев