Підсумки Мюнхенської конференції: є три погані новини для Путіна


У Мюнхені завершилася щорічна міжнародна безпекова конференція, на яку традиційно з’їжджаються всі лідери цивілізованого світу. Основна тема зустрічі була прогнозованою – вторгнення Росії в Україну, а також політична та військово-технічна підтримка нашої країни з паралельною інтеграцією з НАТО.

За підсумками Мюнхенської конференції можна зробити три основні висновки, які дуже не сподобаються Володимиру Путіну, його генералам, а також усій кремлівській верхівці. Перше: лідери демократичного світу окреслили консолідовану позицію щодо збільшення військово-технічної підтримки нашої країни.

Особливо голосно про це висловився британський прем’єр Ріші Сунак, заявивши, що Лондон надасть ЗСУ далекобійні ракети, а також системи ППО. «Разом ми маємо допомогти Україні прикрити міста від російських бомб та іранських дронів. Саме тому Сполучене Королівство буде першою країною, яка надасть Україні зброю далекої дії. І ми працюємо з партнерами, щоб надати Україні й передові системи ППО», – заявив Ріші Сунак.

Сунак закликав партнерів подвоїти військову підтримку України й зазначив, що для перемоги Києву потрібно більше артилерії, бронетехніки та ППО.

У свою чергу канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина надає вагому підтримку Україні. За словами Шольца, уряд Німеччини докладає усіх зусиль, щоб надати перші танки Leopard дуже скоро.

Паралельно з цим вирішено питання навчання пілотів ЗСУ на базах НАТО. Примітно, що питання надання озброєнь Україні розглядалося також у контексті поглиблення інтеграції нашої країни з НАТО, що фактично підвищує формат наших контактів з Альянсом.

Набуття постійного членства – це питання часу та політичних компромісів, але з суто військово-технічної точки зору ми вже у багатьох аспектах відповідає стандартам НАТО.

На зустрічі в Мюнхені було позначено консолідовану позицію Заходу – Україна має перемогти, вийшовши на кордони 1991 року. Жодних кремлівських «червоних ліній» та територіальних поступок за рахунок України для американського та європейського істеблішменту вже немає.

Друга погана новина для Володимира Путіна полягає в тому, що Захід, зокрема і ЄС, взяв курс на подальшу та повну дипломатичну та фінансову ізоляцію російського режиму. Путінській Росії немає місця у цивілізованому світі. Відповідно, величезні кошти, які Кремль витратив на свою агентуру в ЄС, зникли задарма. Такого результату, зокрема, вдалося досягти за рахунок відмови європейських держав від російської «газової голки». Зміна риторики уряду ФРН збіглася за часом із повідомленнями про те, що Німеччина фактично позбулася російського газового імпорту.

Крім того, адміністрація Джо Байдена вустами віце-президента Камали Харріс офіційно звинуватила Росію у злочинах проти миру та людяності. Такі висновки, а також ухвалені на їх основі рішення ведуть до ще більшої ізоляції режиму Володимира Путіна та до притягнення до відповідальності членів російського уряду через міжнародні суди та санкції.

Третя погана новина для Путіна полягає в тому, що Захід взяв курс на протидію авторитарним режимам в цілому, щоб не допустити таких історій, як відкрите вторгнення Кремля до нашої країни.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що перемога Росії становитиме небезпеку для світу: «Якщо Путін виграє в Україні, це стане знаком для нього та інших авторитарних лідерів, що вони можуть використовувати силу, щоб отримати те, чого бажають. Це зробить світ більш небезпечним і вразливим. Тож підтримка України — це не лише моральне рішення, це наша безпека».

Примітно, що наступною подією після Мюнхена стане тристороння зустріч Україна-НАТО-ЄС. А це свідчення того, що Україна, яка зараз веде війну з агресором, перебуває серед гравців, які визначають світовий порядок денний.
  • 0

Нет комментариев