Смерть Путіна і Павловського



Гліб Павловський і «Брежнєв»

Читаю численні некрологи, дописи і коментарі про смерть відомого політтехнолога Путіна Павловського, який помер раніше, ніж Путін. Тепер більш-менш зрозуміло, куди і як рухатиметься потік некрологів і публікацій про Путіна після його смерті. Мовляв, Путін хотів як краще, але керував жорсткими методами, а вийшло як завжди – ще гірше для Росії та її майбутнього. Виявилося, що кожне «доленосне» рішення Путіна наближало Росію до катастрофи, а не до «світлого майбутнього».

Посмертний образ і пам'ять про Путіна буде важкою тінню лежати, поза їхнім бажанням, на двох поколіннях росіян — тих, хто вважав Путіна останнім героєм, напівбогом Росії і погодився «поставити» Путіна замість Росії. І тих, хто відмовився ставити збереження влади Путіна вище збереження цінності Росії.

Пам'ять про Путіна в Росії розгойдуватиметься від порівняння з Гітлером чи Каддафі до порівняння з облагородженими образами Сталіна чи Миколи Другого.

Зміна посмертного образу Путіна в масовій свідомості та офіційній пропаганді постпутинської Росії буде важливим показником, куди рухається Росія — знову до фашизму та реваншизму або у бік демократії та історичної відповідальності за злочини Путіна.

Нет комментариев