Рімейк нової грузинської революції не є спроможним знести нинішній каркас влади




Так, цей сценарій був би бажаним для нас, українців, яким хотілось би відкриття другого фронту боротьби з РФ, визволення Саакашвілі як персонального ворога Путіна та деокупації Абхазії та Південної Осетії.
По-перше, нинішня олігархічна та приховано проросійська влада Грузії має тотальний контроль за бюрократією, судами та правоохоронними структурами. Вони зробили багато роботи над помилками Шеварнадзе, режим якого був досить легко скинутий у 2003 р. внаслідок трояндової революції.
По-друге, поки це напруження більше схоже на прогрівання опозиційного руху, який по спіралі теоретично може привести до кульмінаційних дій — повалення режиму. Але і влада не сидить на місці.
Президент Соломе Зурабішвілі, яка має обмежені функції (Грузія — парламентсько-президентська республіка) вміло маневрує, намагаючись збити протестну хвилю. Проте, її вето на закон про прозорість іноземного впливу може бути подолане, як це було з іншими суперечливими ініціативами.
По-третє, Євросоюз тривалий час в принципі досить обережно коментував події в Грузії, намагаючись уберегти країну від повного сповзання в проросійське лоно. Однак така тактика не виправдала очікування і лише зараз пішла прокачка теми визволення Саакашвілі, порушень демократії тощо.
Тиск європейських інституцій на Тбілісі навряд чи здатний суттєво корегувати курс нинішньої влади, однак змусить навколо європейського прапора об'єднати опозиційну групи, які політично зазнавали поразки в усі минулі вибори.
В чому секрет тривалого панування «Грузинської мрії»? Все просто: більшості грузинам «зайшла» ідея тихої та мирної стабілізації, відмови від територіального реваншу та національної сатисфакції, гарантованого спокою. «Лише б не було війни» — це саме те, що хотіли почути звичні і прості люди.
І ситуація в Україні на провладних грузинських каналах якраз і тлумачиться зараз у форматі: бачите, що було б в Грузії, якщо до влади не прийшли помірковані (а фактично пов'язані з РФ) політичні сили, які уберегли країну від жахливої війни.

Нет комментариев