"Тиха революція"




ТИХА РЕВОЛЮЦІЯ (2018). Люблю фільми, засновані на реальних фактах. Люблю фільми про молодь, яка має ідеали і готова за них боротись. Думаю, що в Україні від тепер щороку має створюватись багато фільмів про таку молодь, нашу молодь.

Фільм «Тиха революція» трохи схожий на чеський фільм «Вчителька». Схожий тим, що в обох фільмах герої борються проти європейської комуністичної системи. Правда, у «Вчительці» це більше роблять батьки, а у «Тихій революції» це роблять підлітки.

У фільмі йдеться про те, як учні одного випускного класу, які іноді слухають заборонене у східній Німеччині американське радіо і дізнаються про повстання в Угорщині 1956 року, вирішують вшанувати хвилиною мовчання загиблих угорців на першому уроці.



Як і в кожному класі, серед учнів є лідери, є активісти і є невиразна більшість. У фільмі ми бачимо, як репресивна комуністична машина повільно набирає хід і починає розтрощувати людські долі, витягаючи на світ божий брудну білизну учасників протистояння. Машина готова почавити всіх, хто насмілюється вийти за межі клітки, в яку загнали суспільство. Машина ретельно слідкувала і слідкує за членами суспільства і старанно зберігає будь-який компромат до слушного моменту.

Серед батьків і мам учнів ми бачимо таких, які вже давно припинили боротьбу і тільки намагаються вижити або пристосуватись і таких, які давно продали душу диявольській комуністичній системі.



Фільм має досить оптимістичний кінець. Система не встигає покарати всіх, тільки одного хлопця, який щиро вірив у комуністичні ідеали. Майже весь клас під час різдвяних свят перетинає лінію розмежування у Берліні і переїжджає на західну половину. Молоді люди будуть змушені жити самостійно, відірваними від родини на довгі роки.

Каральна машина врахує свої прорахунки і через кілька років розділить Берлін стіною.
Подивившись цей фільм, знову подумалось, що комуністична система в Європі, на щастя, ніколи не стала такою кровожерною, як на теренах Радянського союзу і особливо на теренах України. Напевно, саме тому у багатьох європейських країнах значна частина населення симпатизувала і симпатизує комуністичним ідеям, симпатизує росії. Хочеться вірити, що російсько-українська війна зменшить число цих симпатиків.

І ще подумалось, що чомусь наша українська боротьба за ідеали завжди вимагає значно більше жертв ніж у наших західних сусідів. Європейцям пощастило мати росію на відстані України.

Нет комментариев