Надання Україні F-16 дасть можливість кардинально змінити ситуацію у війні.


Сполучені Штати вважають пріоритетним забезпечення України винищувачами F-16 і працюватимуть для здійснення цієї мети в найближчі місяці.

Утім, речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що не може оголосити, коли або як це станеться, або з яких країн вони надійдуть. Але, за його словами, надання F-16 є пріоритетом для США, і відповідний сценарій почне реалізовувати в найближчі місяці.

Про те, що поставка винищувачів F-16 в Україну може зайняти кілька місяців заявив і міністр ВПС США Френк Кендалл. Він підкреслив, що потрібно буде опрацювати низку деталей, перш ніж українські ВПС зможуть літати на західних літаках у великій кількості.

Мовиться про те, що підготовка нового американського пілота на цьому літаку зазвичай займає більше двох років.Навіть курс перепідготовки для пілота F-16, який на певний час відійшов від керування літаком, може зайняти до п'яти місяців.

Варто зазначити, що крім підготовки пілотів, є питання щодо підготовки обслуговуючого персоналу для цих літаків. За оцінками спеціалістів, ця підготовка займає до трьох років, і скоротити цей період не можна.

І головне, логістика. Питання оснащення українських аеродромів. Шасі F-16 дуже чутливі. Вони можуть злітати з рівної смуги. В Україні злітні смуги – це бетонні плити, які не підходять для західних літаків.

Наразі кілька країн, зокрема Польща, вже заявили про те, що почали навчати українських пілотів управляти F-16. Крім того, міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра днями анонсував, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 розпочнеться «дуже скоро».

Показово, що минулого тижня Велика Британія, яка виступає у ролі каталізатора цих процесів, оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До коаліції вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

У свою чергу радник міністра оборони України Олексія Резнікова Юрій Сак заявив, що допускає можливість передачі українській стороні Нідерландами винищувачів F-16.

За словами Сака, наразі Нідерланди мають 24 винищувачі F-16, які є оперативно придатними до розгортання і залишатимуться у використанні до середини 2024 року.

Нагадаю, офіційний Київ докладає максимум зусиль щоби зрушити з мертвої точки питання постачання для Сил оборони України західних винищувачів четвертого покоління. Ці винищувачі дозволять отримати істотну перевагу над Росією в небі.

Спеціально для Центру громадської аналітики «Вежа».
  • 0

Нет комментариев