Донеччина: ЗСУ контратакують на трьох напрямках, Пригожин "пророкує" обвал оборони рф під Бахмутом.


За інформацією Генштабу ЗСУ, противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої.

Українські війська досягли успіхів на південь від Великої Новосілки в період з 10 по 11 червня, звільнивши, зокрема, Макарівку, Нескучне, Благодатне, Сторожеве та Новодарівку.

На Вугледарському напрямку ворог завдав авіаударів в районах Золотої Ниви, Благодатного, Великої Новосілки та Нескучного Донецької області.

Примітно, що саме на цьому напрямку російські ЗМІ активно висвітлювали інспекцію фортифікаційних споруд російських військ міністром оборони РФ.

На Вугледарському напрямку наразі вирішується одне з ключових завдань  для ЗСУ– це локалізація поставок окупаційної армії. 

Мовиться про ключовий транспортний хаб окупантів Волноваха, який використовується окупантами для перевезення особового складу, важкої техніки, паливно-мастильних матеріалів. Саме цим хабом Росія перекидає на фронт війська і бронетехніку. Цей шлях пов'язує Росію з окупованими районами Донецької та Луганської областей, а також Кримом.

Свого часу аналітичний відділ ГІ «Права Справа» інформував про передислокацію  на Вугледарський напрямок  підроздів 14-ї бригади спецпризначення. Бахмутський напрямок. Вони мали на меті прорватися в бік Курахового. Натомість, наразі використовуються командуванням окупаційної армії у якості звичайних піхотних підрозділів. За інформацією з місця подій, саме підрозділи 14-ї бригади спецпризначення понесли найбільш важкі втрати унаслідок успішних дій ЗСУ на цій ділянці фронту.

Варто відзначити активне використання окупантами авіації. При цьому — як штурмової, так і бомбардувальної. Це робиться для того, щоб  стримати темпи просування українських військ і підтримати темп вогневого валу противника. 
Бахмут – одна з найгарячіших точок на карті військових дій.

На Бахмутському напрямку наші війська продовжують штурмові дії. За інформацією речника Сил оборони України Східного напрямку Сергія Череватого, Збройні сили України за останні дні змогли просунутись до 1400 метрів на різних ділянках Бахмутського напрямку. В районі Берхівського водосховища українські захисники просунулись вперед на 250 м. 
Своєю чергою окупанти вибудовують свою оборону й намагаються контратакувати позиції ЗСУ, але зазнають невдач.

Ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин вже малює дуже страшні для російської сторони картини можливого контрнаступу ЗСУ в цьому напрямку, наполягаючи на тому, що через відсутність оборонних позицій окупаційної російської армії успішний контрнаступ української армії може призвести до військової катастрофи для російських окупантів.

Успішний характер українських контратак на Авдіївському та Мар’їнському напрямах не дозволив російській стороні здійснити плани оперативного оточення угруповань. Військові 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка посунули лінію фронту, захопивши ворожу позицію на Авдіївському напрямку.

Крім того, Збройні сили України мають певні успіхи на Лиманському напрямку. 

Плани російського керівництва вийти безпосередньо в район Лимана і створити оперативне оточення Збройним силам України в районі Сіверська на даний момент фактично заблоковані завдяки успішній протидії з боку Збройних сил України. Відзначу, що саме на Лиманському напрямку зосереджено найбільш боєздатне угруповання російських окупаційних військ.

Російське командування усвідомлює неможливість здійснення у найближчій історичній перспективі планів повного захоплення Донецької області. Жодні кадрові перестановки у російському військовому керівництві ситуацію не змінять.

Спеціально для Центру громадської аналітики «Вежа».
  • 0

Нет комментариев