Разом з Іраном, КНДР та М'янмою: чим загрожує Росії включення до чорного списку FATF?


19-23 червня відбудеться засідання Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (Financial Action Task Force – FATF). Після вторгнення в Україну FATF запровадила деякі обмеження на діяльність Росії в рамках організації, а 24 лютого 2023 р. призупинила її членство, що сталося вперше за 34-річну історію групи.

Головна міжнародна організація боротьби з відмиванням грошей може наступного тижня включити Росію до сірого, а то й до чорного списку. Це ускладнить розрахунки із зовнішньоторговельними партнерами, які залишаються в Росії, ще більше посиливши її міжнародну ізоляцію.

Україна закликає включити Росію до сірого чи чорного списку FATF, пояснюючи це, зокрема, тим, що Москва бере участь у фінансуванні тероризму, закуповує зброю у Ірану і, можливо, Північної Кореї. Ці дві країни, а також М'янма, вже знаходяться в чорному списку.

Включення країни до чорного списку може мати тяжкі наслідки для економіки, фінансової системи та міжнародної репутації країни. Це може призвести до обмежень у проведенні міжнародних транзакцій, складнощів у отриманні кредитів та залученні іноземних інвестицій.

Припиняючи членство Росії, FATF вже вказала на її «торгівлю зброєю з підсанкціонованими країнами та зловмисну діяльність у кіберпросторі, наголосила на необхідності залишатися напоготові щодо ризиків, пов'язаних із спробами обходити санкційні заходи щодо Росії».

Якщо ж Росія буде включена до сірого або чорного списку, інші країни, а також банки, інвестиційні компанії та платіжні системи повинні будуть набагато досконаліше перевіряти фінансові операції і в найбільш серйозних випадках вживати контрзаходів для захисту міжнародної фінансової системи.

Переведення країни до сірого списку, який посилює вимоги моніторингу, призводить до «значного і статистично значущого скорочення припливу капіталу» до країни, писав у доповіді у 2021 році МВФ.

В останні тижні Москва активізувала роботу майже з десятком країн, включаючи Саудівську Аравію, ОАЕ, Туреччину та Мексику, пояснюючи негативні наслідки посилення її фінансової ізоляції для двосторонніх торговельних відносин, інвестицій та співробітництва в оборонній та енергетичній сферах, повідомляє Bloomberg з посиланням на документи та оповідання чиновників із країн НАТО, знайомих із цими зусиллями російської влади. Таким країнам стане складніше та дорожче вести бізнес із Росією, пояснюють у Москві.

У Москві щосили намагаються не допустити включення до чорного чи сірого списку. В останньому знаходяться 23 країни, включаючи таких російських партнерів, як Туреччина, ОАЕ, ПАР, а також Албанію, Ємен, Кайманові острови, Нігерію, Сирію, Уганда, Філіппіни та ін.

Що вирішить FATF ми дізнаємось наступного тижня.


Нет комментариев