П'ятнична новина: США схвалили спрощений вступ України до НАТО


Адміністрація президента Джо Байдена погодилася з тим, що після закінчення війни з Росією Україна зможе вступити до НАТО без виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ), пише Washington Post з посиланням на високопосадовця в Білому домі. З такою ініціативою раніше виступив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг.

За словами джерела, якщо ідею схваллять інші члени блоку, це покладе край дебатам про те, що НАТО запропонує Києву у відповідь на вимоги про прискорений вступ до альянсу.

Позицію Байдена про спрощений порядок для України підтвердили два джерела порталу Axios, знайомі з перебігом обговорень. Раніше американський президент, як і канцлер Німеччини Олаф Шольц, не хотів виходити за межі зобов'язань, взятих на саміті НАТО у 2008 році, про те, що Україна «колись» приєднається до альянсу. Проте завдяки зусиллям кількох членів блоку у Східній Європі Байден погодився продемонструвати, що стандартних бар'єрів на шляху до вступу для Києва не буде.

За даними співрозмовників видання, Столтенберг також вказав президенту США на те, що Україна досягла прогресу в питанні приєднання до НАТО, і їй не потрібно дотримуватись ПДЧ, через який свого часу пройшли всі східноєвропейські країни-члени: Болгарія, Естонія, Латвія, Литва. Румунія, Словаччина, Словенія, Албанія, Хорватія, Чорногорія та Північна Македонія.

Програма ПДЧ діє з 1999 року. Зараз у ній бере участь Боснія та Герцеговина. План дій щодо членства, якого Україна не отримала досі, передбачає конкретні критерії та реформи, його виконання може розтягнутися на роки та навіть десятиліття.

3 червня глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ має вступити до НАТО без ПДЧ, оскільки цей механізм «себе зжив». Він також зазначив, що захистити євроатлантичний простір без української держави неможливо. Остання з країн, що приєдналися до НАТО, Фінляндія, також не мала свого ПДЧ.

Україна прагне досягти чітких формулювань щодо перспективи набуття членства в Північноатлантичному Альянсі на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. На ньому ж може бути ухвалено рішення щодо довгострокових гарантій безпеки для Києва.

Воно буде пов'язане з процесом підготовки до вступу до НАТО в майбутньому, а поки альянс, залишаючись осторонь конфлікту з Росією, продовжить надавати військову підтримку Україні, писала The Wall Street Journal із посиланням на західних офіційних осіб та президента Польщі Анджея Дуду.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що лише членство в НАТО гарантує безпеку країни, визнаючи при цьому, що приєднання стане можливим лише після завершення війни з Росією.

Коли вся нація прагне однієї мети, ніякі перепони неспроможні зупинити її волю.


Нет комментариев