У США не бачать підготовки Росії до підриву Запорізької АЕС


У Вашингтоні не вбачають загрози підриву Запорізької АЕС з боку Росії, незважаючи на заяви української влади, заявив представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

«Я не збираюся вдаватися до конкретних розвідданих. Ми дуже уважно стежимо за цим. <…> Як ви знаєте, ми маємо можливість відстежувати радіоактивність поблизу станції, і ми не бачили жодних ознак того, що ця загроза неминуча», — сказав Кірбі.

Він також зазначив, що «за винятком бурхливої риторики» США не фіксують у Росії наміри застосувати ядерну зброю в Україні. «Ми не бачили нічого, що змусило нас змінити розстановку наших власних стратегічних засобів», — підкреслив Кірбі.

Сенатори США Lindsey Graham ® і Senator Richard Blumenthal (D) представив двопартійну резолюцію, яка оголошує використання Росією ядерної зброї або знищення окупованої Запорізької АЕС в Україні нападом на НАТО, що вимагає застосування Cтатті 5 Статуту НАТО.

Про те, що Москва готує підрив Запорізької АЕС, раніше заявив президент України Володимир Зеленський. «Наша розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції із викидом радіації. Вони вже все для цього підготували», — сказав він у відеозверненні до нації.

За словами голови військової розвідки України Кирила Буданова, Росія завершила підготовку атаки на АЕС, замінувавши басейн-охолоджувач та чотири із шести енергоблоків. Буданов запевнив, що план Росії щодо підриву електростанції «розроблений та затверджений». Це може статися, якщо російські сили будуть вибиті з лівого берега Дніпра. Тоді Росія створить зону відчуження, щоб запобігти просуванню українських військ, пояснив Буданов.

За іншого варіанта Москва може влаштувати «профілактичний захід», метою якого стане зупинити наступ ЗСУ до його початку та заморозити лінію зіткнення у її поточному вигляді, підсумував глава ГУР.

Тим часом правоохоронці та рятувальники в Україні почали готуватися до усунення наслідків можливого теракту на АЕС. "Ми хочемо ще раз згрупувати всі служби для того, щоб ми чітко могли відреагувати на будь-які виклики", — заявив глава МВС країни Ігор Клименко.

За його словами, влада має намір відселити 50-кілометрову зону по радіусу навколо ЗАЕС у разі її поразки радіацією. У цій зоні може опинитися до півмільйона людей, уточнив глава українського МВС.

Проти ядерної ескалації неодноразово виступав і Китай. Цілком можливо, що саме «китайські товариші» охолодили запал Пригожина в обмін на якісь червоні лінії для Путіна.

Нам нічого не залишається, окрім як спостерігати за подальшим розвитком ситуації та молитися, сподіваючись на диво.



У відповідь на заколот Пригожина ЄС посилив підтримку України.
Після подій на Московії минулими вихідними країни Євросоюзу оголосили про цілу серію заходів щодо забезпечення безпеки на східному фланзі НАТО та підтримки України.

Заколот, влаштований ПВК Пригожина, і відсутність протидії з боку силовиків, нестабільність, спричинена слабкістю Путіна, і перекидання «вагнерівців» до Білорусі – все це змушує європейців активніше протистояти Росії та пов'язаним з нею новими ризиками.

Найважливіший висновок з того, що сталося у вихідні, – російська «політична система демонструє свою крихкість», заявив перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС голова європейської дипломатії Жозеп Боррель:
"Почата Путіним війна проти України та створений Путіним монстр «Вагнер» — цей монстр зараз і кусає його".

За підсумками дискусії міністри вирішили суттєво збільшити військову допомогу Україні. Розмір Європейського фонду миру, з якого ЄС компенсує урядам частину коштів, витрачених на постачання озброєнь Україні, буде збільшено на 3,5 млрд євро до 12 млрд євро.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок повідомила, що Берлін до кінця року відправить Києву 45 самохідних зенітних установок Gepard. П'ятнадцять із них (на додаток до наданих раніше) уряд Німеччини вже мав намір поставити найближчими тижнями, решта 30 – це нові поставки.

«Очевидно, що всередині у Росії триває боротьба за владу, і ми до неї не залучаємось, – заявила Бербок. – Але також очевидно, і що ще раз підтвердилося цими вихідними: розв'язавши жорстоку, загарбницьку війну, Росія руйнує – Путін руйнує – власну країну».

Прапор йому в руки, барабан на шию.

Тим часом Латвія перестане видавати росіянам будь-які візи.
Латвія перестане видавати візи громадянам Росії. З 26 червня всі дипломатичні місії країни призупинять прийом заяв через «непередбачуваний розвиток внутрішніх політичних подій» у РФ, йдеться у заяві МЗС республіки.

За угодою між Кремлем та Пригожиним останній має вирушити до Білорусі. Це загрожує появою добре навченого збройного угруповання найманців біля кордонів Литви, заявив міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс:
«Військовий загін з півдня пройшов відстань від Ростова, зупинившись за 200 км від Москви, так що уявіть собі, як швидко вони зможуть перетнути Білорусь і опинитися біля литовських кордонів» – сказав Ландсбергіс, закликавши підготувати «конкретні плани» щодо посилення східного флангу НАТО.

Нет комментариев