На саміті у Вільнюсі Україна може отримати статус основного союзника США поза НАТО


11-12 липня відбудеться саміт країн НАТО у Вільнюсі. На ньому Україна очікує конкретних рішень щодо свого шляху до вступу в Альянс. 

Нагадаю, 15 червня Європарламент 425 голосами за ухвалив резолюцію із закликом запросити Україну до НАТО. Наступного дня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Столтенберга відмовитися від ПДЧ при вступі України до НАТО.

На мою думку, на саміті НАТО у Вільнюсі можуть бути укладені прямі угоди між Україною та ключовими країнами Альянсу щодо військово-технічної співпраці.

Є заяви країн Заходу та НАТО, які свідчать про те, що Україна після саміту НАТО залишиться задоволеною.

Так, напередодні, Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на саміті у Вільнюсі ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. 

Я можу припускати, що мовиться про можливість стратегічного партнерства — прямих угод між Україною та ключовими країнами НАТО щодо військово-технічної співпраці.

Я вважаю, що це може бути той же статус стратегічного партнера, який дозволяє постійно отримувати військово-технічну допомогу незалежно від змін адміністрації в США.

Наразі статус основного союзника США поза НАТО мають 18 країн: Аргентина, Австралія, Бахрейн, Бразилія, Колумбія, Єгипет, Ізраїль, Японія, Йорданія, Кувейт, Марокко, Нова Зеландія, Пакистан, Філіппіни, Катар, Південна Корея, Таїланд і Туніс.

Президент США Джо Байден  в інтерв'ю CNN  вже заявив, що Україні потрібно запропонувати раціональний шлях кваліфікації для вступу до НАТО. А поки Україна не в НАТО, США нададуть їй такі гарантії безпеки, як Ізраїлю

Основний союзник поза НАТО (MNNA) — визначення уряду США, що характеризує виключно тісні стратегічні та військові відносини з країнами, які не є членами НАТО. Введення подібного статусу  визначає пріоритетність розвитку відносин США з цими країнами, у тому числі можливість участі у спільних оборонних ініціативах, можливість проведення спільних досліджень військового характеру, участь у низці обмежених контртерористичних заходів, постачання обмежених видів озброєння.

Цей статус дає можливість розміщення військових резервних запасів США на території країни-союзника і отримання надлишкових оборонних матеріалів та закупівля боєприпасів зі збідненим ураном. Крім того, він дає можливість позичати матеріали та устаткування для спільних досліджень і розвитку та змагатися за контракти на ремонт і підтримку обладнання Міноборони США за кордоном.

Статус союзника дозволить Україні отримати військову підготовку та допомогу, включно з прискоренням продажу та лізингу військового обладнання.

Якщо це буде — це стане перемогою.

Спеціально для Центру громадської аналітики «Вежа».
  • 0

Нет комментариев