Проблеми з передачею Україні F-16 мають виключно політичний характер.


Передання українським Збройним силам F-16 затягується не через технічні питання – навчання екіпажів, техніків, інфраструктури – а виключно через політичні причини та активну роботу російських спецслужб, які на всіх фронтах намагаються торпедувати військову співпрацю США та інших західних держав з Україною.

Подивімось, що відбувається за цей місяць, які тези вкидаються в західних ЗМІ. Експосадовці США зустрічалися з представниками Російської Федерації. Велися розмови щодо можливості мирних перемовин. Це перша теза. 

Друга теза. Український контрнаступ загальмувався. Відповідно, потрібно шукати шляхи можливого перемовного процесу. 

Третя теза: «ми вам дали все, що ви просили, але, на жаль». Тобто, створюються передумови, формується громадська думка. Контрнаступ захлинувся. Відповідно, українська сторона має пристати на пропозиції Російської Федерації щодо так званих мирних перемовин. І нікого не цікавить, що власне вимоги російської сторони – це територіальні поступки з боку нашої країни.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний змушений був публічно пояснити західним партнерам, що контрнаступ не припинився. Лише після цього змінилась риторика вже представників оборонних відомств країн Заходу.

Питання передання Україні F-16 носило виключно політичний характер. Є єдиний фактор, який впливає на пришвидшений характер передачі нам цих літаків – успішні дії Збройних сил України, що, власне, й демонструється під час цього контрнаступу. Не про яке припинення, ще раз підкреслюючи уповільнений темп, не мовиться. Наразі звільнено територій за місяць контрнаступу більше, ніж російська окупаційна армія змогла захопити під час зимово-весняного свого наступу, тобто протягом шести місяців.

Варто зауважити, як тільки США погодились на передання Україні касетних боєприпасів, почали з’являтись повідомлення чергових європейських правозахисників з приводу порушень ЗСУ правил введення бойових дій. Оце досить характерно. Питання, наскільки ще треба дискредитувати так звані правозахисні організації, щоб зрозуміти, що відбувається фактичний тиск лобіювання на користь Російської Федерації в моменті непередання нам тих чи інших видів озброєння. 

Не випадкова й поява інформації щодо так званих таємних операцій ЦРУ з постачання зброї Україні. Тобто тут знов таки проводяться паралелі зі скандалами “Іран-контрас”, що спровокував у США “Іран-гейт”. Аналогічно зараз намагаються заблокувати військово-технічну співпрацю США з Україною. Так працює російське лобі за кордоном.

Але блокування військово-технічної співпраці США й України не тільки в інформаційній площі.

У Болгарії вибухнув знов таки склад з боєприпасами. Ті боєприпаси, за повідомленнями ЗМІ, мали бути передані Збройним силам України. В Чехії так само вибухали склади, де зберігалися боєприпаси, які, власне, мали бути передані для потреб ЗСУ. Тобто російська сторона працює по всіх фронтах. Як по лінії спецслужб в моменті проведення диверсійних операцій щодо непередання нам тих чи інших видів озброєння. Так і відповідна дискредитація самої ідеї військово-технічної співпраці з нашою країною.

Нагадаю, 4 липня стало відомо, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 ще не розпочалися.

Показово, що 22 травня речник Державного департаменту США Метью Міллер під час пресбрифінгу заявив, що постачання Україні винищувачів F-16 є пріоритетом для Сполучених Штатів Америки та інших західних союзників. Реалізовувати відповідний план партнери України розпочнуть у найближчі місяці.

Спеціально для Центру громадської аналітики «Вежа».
  • 0

Нет комментариев