Як покращала за Путіна Європа


1. Балтійське море стає озером НАТО. Найважливіший для Росії регіон наразі повністю контролюється альянсом.

«Звідти загрожувати ми будемо шведу,
Тут буде місто закладено
Назло гордовитому сусідові.
Природою тут нам судилося
В Європу прорубати вікно,
Ногою твердою стати при морі
».

Так, у викладі Пушкіна, розмірковував засновник Російської імперії Петро I, забезпечивши вихід імперії до Балтійського моря. Путін, який намагається відтворити імперію — чи російську, чи радянську — вікно до Європи наглухо забив.

Загрожувати Росії на Балтиці тепер буде «швед», який у результаті розв'язаної Путіним війни незабаром стане членом НАТО і разом із Фінляндією, яка вже вступила до альянсу, дозволить блоку встановити повний контроль над Балтійським морем.

Під час холодної війни з членів НАТО вихід до Балтики мали лише Данія та Німеччина. Потім із приєднанням Польщі у 1999 році та Литви, Латвії та Естонії у 2004 році альянс встановив контроль над південним узбережжям. Тепер за допомогою Фінляндії та Швеції він отримує у своє розпорядження і північне узбережжя. У результаті бази російського флоту в Петербурзі та Калінінградській області потрапляють у своєрідні «кліщі». І найважливіший для Росії морський маршрут через Балтійське море під повним контролем НАТО.

Цього не сталося б, якби не агресивна зовнішня політика Кремля. Фінляндія зберігала нейтралітет десятиліттями, а Швеція — і зовсім століттями. Але вторгнення Росії в Україну змусило і суспільства, і політиків цих країн змінити погляди, що давно укоренилися, і в травні 2022 року попроситися в НАТО.

Фінляндія стала членом блоку 4 квітня 2023 року. У понеділок президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зняв останні заперечення проти вступу Швеції, додавши в середу, що турецький парламент ратифікує відповідну угоду в осінню сесію, яка має розпочатися 1 жовтня.

Присутність Швеції та Фінляндії робить НАТО набагато більш географічно цілісною організацією.
Балтійське море стає озером НАТО, що загалом корисне, в тому числі через зростання значення Арктики.

Фінляндія, зокрема, має у своєму розпорядженні найпотужніші артилерійські сили в Європі та одну з найбільших армій.
Після закінчення холодної війни країна не скорочувала витрати на оборону. Зараз вона оновлює свої ВПС — до 2026 року вона матиме на озброєнні 64 американських винищувачів п'ятого покоління F-35.

Швеція відновила призов до армії у 2017 році, причому як для чоловіків, так і для жінок. Її ВПС мають винищувачі власного виробництва Saab JAS 39 Gripen, а ВМС — субмарини класу Gotland, які вважаються кращими неядерними підводними човнами у світі.
Швеція має у своєму розпорядженні одні з найкращих у світі неядерні підводні човни, які відмінно підходять для патрулювання Балтійського моря і вигідно відрізняються від суден як російських, так і американських ВМС. Це море надто неглибоке для ефективного застосування атомних субмарин США та більшої частини російських підводних човнів. Шведські судна працюють на дизельному паливі, але можуть залишатися під водою набагато довше за човни традиційних модифікацій.
Зараз у країні будуються підводні човни нового покоління, які мають бути поставлені на озброєння до 2028 року.

"За допомогою субмарин можна дуже легко обмежити пересування противника. П'ятьма підводними човнами ми можемо закрити Балтійське море. Вони найкраще підходять для охорони розгалуженої підводної інфраструктури Балтики — трубопроводів, кабелів для передачі даних тощо — і контролю доступу до моря. Цікаві для нас області ми закриваємо своїми радарами і зброєю", — говорить Фредерік Лінден, командувач Першої підводної флотилії Швеції.

Внаслідок останніх подій стратегічне становище Росії на Балтиці сильно погіршується.
При перебуванні в НАТО Фінляндії та Швеції та з урахуванням шведського острова Готланд, що знаходиться близько до Калінінграда, Росія не зможе більше використовувати Балтійське море до своєї стратегічної вигоди.

2. Глава Генштабу Франції закликав готувати армію до війни.
Франція має готуватися до війни високої інтенсивності, заявив начальник Головного штабу ЗС Франції Тьєррі Буркхард:
«Армія Франції усвідомила, що світ не стоїть на місці, і потрібно готуватися до війни високої інтенсивності. Зараз, якщо раптом треба розпочати бій найближчим часом, наприклад, цієї ночі, ЗС Франції готові це зробити», — заявив він в ефірі радіостанції France Inter.

Напередодні парламент Франції ухвалив закон про військове планування до 2030 року. Він передбачає виділення на військові витрати 413 млрд. євро. З них 16 млрд євро мають піти на поповнення запасу боєприпасів, 5 млрд євро на закупівлю безпілотників та ще 5 млрд євро на роботу розвідки. Частина коштів також піде на модернізацію армії, зокрема, 10 млрд. євро — на інновації, 6 млрд. євро — на розвиток військово-космічних сил, 4 млрд. євро — на посилення кібербезпеки та інформаційні технології.

Чисельність особового складу французької армії без урахування резервістів за сім років має бути доведено до 275 тисяч осіб. Кількість резервістів також планують збільшити, заявив Буркхард:
«Запас — це дуже важливо. Сьогодні маємо близько 40 тис. резервістів. Цілі нового закону — досягти до 2030–2035 років рівня, коли ми маємо один резервіст на двох діючих військовослужбовців. Це велике завдання».

Крім того, закон передбачає продовження програми виробництва винищувачів Rafale. З 2027 року протягом трьох років мають виробити 42 винищувача. Уряд Франції також має намір за цей час збільшити виробництво бойових розвідувальних машин Jaguar до 238 одиниць та збільшити чисельність бронетранспортерів Griffon до 1437 одиниць.

За ухвалення урядового закону виступили 313 сенаторів, проти проголосували 17. Ініціативу ще має підписати президент Еммануель Макрон.

3. Як повідомляв Bloomberg на початку липня, збільшити оборонний бюджет на найближчий рік також планує Німеччина.
Уряд ФРН має намір збільшити щорічні витрати на збройні сили до 2% ВВП, щоб відповідати стандартам НАТО.

За даними агентства, міністр оборони ФРН Борис Пісторіус отримає €51,8 млрд ($56,4 млрд) у рамках регулярного бюджету, що на €1,7 млрд більше, ніж цього року. Ще €19,2 млрд буде виділено із спеціального фонду для Бундесверу, створеного після повномасштабного вторгнення Росії до України. Таким чином, загальний обсяг військових інвестицій складе €71 млрд.

Друга після США: Німеччина протягом 5 років поставить Україні зброї на €17 млрд.
До 2027 року Німеччина надасть Україні військову допомогу на суму близько 17 мільярдів євро. Це означає, що ФРН надаватиме «найбільшу підтримку, у тому числі у військовому відношенні» серед партнерів України після Сполучених Штатів.

Таку заяву під час пресконференції зробив канцлер Олаф Шольц:
"Ми підрахували, що з початку війни і приблизно до 2027 року, можливо, ми витратимо 17 мільярдів євро лише на поставки зброї, які ми з Німеччини фінансуємо для України".

За словами канцлера, після США Німеччина є країною, яка надає найбільшу підтримку Україні – зокрема, у військовому плані.

4. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний упевнений, що українська армія звільнить захоплений Росією Крим.
За наявності у Сил оборони необхідних для цього засобів процес деокупації півострова буде неминучим.

Про це генерал сказав в інтерв'ю The Washington Post. Воєначальник запевнив, що його ніхто не зупинить:
"Як тільки у мене з'являться засоби, я щось зроблю. Мені начхати – ніхто мене не зупинить", – підкреслив Залужний.

Видання зазначило, що така заява головнокомандувача ЗСУ прозвучала на тлі побоювання деяких західних чиновників щодо реакції Путіна, якщо українські захисники розпочнуть звільнення півострова:
"Залужний не соромиться намірів повернути Крим, півострів, незаконно анексований Росією у 2014 році, навіть попри те, що деякі західні чиновники в приватному порядку турбуються про те, якою буде реакція Путіна, якщо українські війська підійдуть до цієї території".


Нет комментариев