Путін почав зачистку генералів, реалізуючи план розправи з можливою військовою опозицією.


Цього тижня стало відомо про відставку командувача 58 загальновійськової армії РФ генерал-майора Івана Попова. Іван Попов із позивним «Спартак» був звільнений після доповіді про проблеми армії на фронті в Запорізькій області.

У відео призначеному виключно для підлеглих, Попов у різкій формі піддав різкій критиці керівництво Міноборони РФ, заявивши, що воно «вдарило по нас з тилу, жорстоко обезголовило армію в найскладніший і найнапруженіший момент».

«Виникла ситуація складна зі старшим начальством, коли треба було або змовчати й сказати те, що вони хотіли почути. Або назвати речі своїми іменами….Висловив це на найвищому рівні, відверто, дуже жорстко. У зв'язку з цим старші начальники відчули в мені якусь небезпеку і за один день спорядили наказ міністру оборони, видали розпорядження і мене позбулися», — йдеться у звернені генерала.

Розвідка Великої Британії відреагувала на звільнення Івана Попова. У відомстві зазначили, що у РФ регулярно звільняли командирів з початку вторгнення в Україну, але ситуація з Поповим привертає увагу тим, що його звільнили за те, що він висловлював занепокоєння, а не за нібито погані військові результати.

Крім того британські розвідники звертають увагу, що висловлювання Попова багато в чому перегукуються зі скаргами ватажка ПВК Вагнер Євгенія Пригожина перед його так званим «заколотом».

Наразі російський диктатор реалізує план розправи з вищим військовим керівництвом.

Нагадаю, 11 липня внаслідок ракетного удару по запасному командно-штабному пункті в Бердянську було ліквідовано генерал-лейтенанта Олега Цокова. Командно-штабний пункт розміщався в готелі «Дюна». Примітно, що у російських пабліках поширюється інформація, що ракетний удар по готелю «Дюна» стався внаслідок контрольованого витоку інформації з російської сторони. Ба більше, озвучується версія, що першочерговою ціллю був саме Попов, а не Цоков. Через те, що це не вдалося ліквідувати Попова фізично, його вирішили відсторонити. Я думаю, в майбутньому варто чекати подальшої компрометації Попова, навіть до кримінального переслідування.

Звертаю увагу, що першим звернення Попова опублікував депутат Держдуми, генерал-лейтенант Андрій Гурулєв. В минулому Гурулєв сам командував 58 армією (2012-2016 роки). Заступник голови Ради Федерації РФ Андрій Турчак, якого російські ЗМІ називають представником «групи Кирієнка-Ковальчука», куди також входить і Євген Пригожин, заявив, що Гурульов влаштував політичне шоу, оскільки звернення було зроблено для внутрішнього використання. «Совість Івана чиста. Такими командирами батьківщина може гордитися. Армія була і залишається поза політикою», — написав він у телеграм.

Ситуація з ліквідацією Цокова та відстороненням Попова вказують на момент кадрових чисток та репресій. Кремль намагається позбутися офіцерів з великими зірками на погонах. Досі невідома доля Суровікіна, він навіть не зʼявився на день народження до своєї доньки.

12 липня російські ЗМІ опублікували коментар голови комітету з оборони Держдуми РФ, генерал-полковника Андрія Картаполова, в якому він повідомив, що Суровікін «відпочиває поки що та є недоступним».

Путін боїться військової опозиції, тому зіграв на випередження, щоб не зʼявилися нові генерали Рохлін чи Лебедь.

Спеціально для Центру громадської аналітики «Вежа».
  • 0

Нет комментариев