Російські окупанти атакують на п'яти напрямках: Де тривають найзапекліші бої


Протягом минулої доби між Силами оборони України та російськими окупантами відбулося 28 бойових зіткнень на п'яти напрямках. Зокрема окупанти безуспішно намагалися наступати на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Ворог не полишив своїх планів розширення контролю над усіма районами Донецької та Луганської областей. Більше того, має намір грати «у довгу».

Наразі росіяни здійснюють наступальні операції одночасно по декількох напрямках.

За інформацією заступниці міністра оборони Ганни Маляр, на східному фронті різко загострилася ситуація. Противник протягом останніх двох днів активно наступає на Куп’янському напрямку на Харківщині.

За інформацією Генштабу ЗСУ, на Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоселівське Харківської області.

ЗСУ перебувають в режимі активної оборони. Ідуть запеклі бої, положення сторін змінюються динамічно по кілька разів на добу.

На Куп’янському напрямку зосереджені підрозділи 1-ї танкової армії та 18-ї мотострілецької дивізії збройних сил противника. Завдання окупантів – продавити українську оборону у напрямку Куп’янська з можливістю виходу на Ізюм. Тобто створення Куп’янсько-Ізюмського ударного угруповання, яке нависатиме над флангами Збройних сил України, зосереджених у Слов’янську.

Найпроблемніша ділянка
За даними аналітичного відділу ГІ «Права Справа», на Сватівському відтинку тривають локальні бої вздовж лінії зіткнення та артобстріли з обох сторін.

На Лиманському напрямку окупанти намагаються продавити українську оборону. Лиманський напрямок – найнапруженіший за кількістю обстрілів з боку збройних сил країни-окупанта. Це найпроблемніша ділянка фронту навіть порівняно із Запорізьким та Авдіївським напрямками. Основне завдання окупантів – прорватися в район Лиману. Друге завдання – створення можливостей для оперативного оточення українського угруповання в районі Сіверська.

Наразі противник намагається одночасно завдавати ударів з району Кремінної у напрямку Торське – Лиман. Другий фланг – наступ з району Діброви у напрямку на Серебрянку і Білогорівку.

На мою думку, це найбільш небезпечний сценарій.

На Лиманському напрямку наразі зосереджено особовий склад та важка бронетехніка найбільш боєздатних частин противника. Це підрозділи 3-ї і 24-ї бригад спецпризначення, 144-ї мсд та 90-ї танкової дивізії ЗС РФ. Крім того, в район Торське перекинуто підрозділи 76-ї дивізії повітряно-десантних військ та 74-ї бригади.

Але найголовніше, що саме на цьому напрямку досі проти ЗСУ воюють бійці ПВК «Вагнера», зокрема артилерійські підрозділи.

За повідомленням Пентагону, вони володіють інформацією про те, що частина найманців російської ПВК «Вагнера» продовжують перебувати на окупованій Росією території України. Речник Міністерства оборони США генерал Патрік Райдер зауважив наступне: «Щодо ПВК „Вагнера“ та її дислокації, я б сказав, що ми продовжуємо бачити деякі елементи групи „Вагнера“ на окупованій Росією території України».

На жаль, в окупантів є тактичні успіхи
Противник не припиняє атакувати позиції ЗСУ у районі Серебрянського лісництва, у районі Невського та Торського.

Окупанти намагаються прорватися як до Лимана, так і створити оперативне оточення в районі Сіверська. Є загроза українському угрупованню в районі Білогорівки. Там досить серйозна ситуація.

Утім, попри зусилля противника, українські сили міцно тримають оборону на Лиманському напрямку. І хоча ворог намагався наступати на цих ділянках фронту, зараз українські сили перехопили ініціативу і зупиняють просування окупантів.

На цьому напрямку переважно зосереджені війська регулярної армії РФ: піхота, повітряно-десантні війська та підрозділи армійського корпусу так званої «ЛНР». Збройні сили України знищують ворога ще при спробах їхніх атак, а в разі наближення бронетехніки ворога українські протитанкісти їх ліквідовують.

Незважаючи на всю небезпеку цієї ситуації, є і позитив
Сили оборони України вели зустрічні наступальні дії на напрямку Білогорівка – Діброва, мали частковий успіх та закріплюються на досягнутих рубежах.

Варто зауважити, що, попри заяви російської сторони щодо захоплення с. Торське, яку на жаль підхопили українські ЗМІ, цей населений пункт знаходиться під контролем ЗСУ.

Активізація противника на Лиманському напрямку пов'язана з тим, що окупанти прагнуть перехопити ініціативу та захопити нові території.

На Бахмутському напрямку, а саме на північному фланзі Сили оборони України намагаються втримати зайняті позиції, ворог атакує.

За інформацією місцевих джерел «Права Справа», протягом останніх днів була зафіксована передислокація у напрямку населеного пункту Берхівка окремих підрозділів 98-ї повітряно-десантної дивізії (місце постійної дислокації – Іваново). Варто зазначити, що ці підрозділи раніше були зафіксовані на Лиманському напрямку в районі с. Діброва.

В районі Берхівки ЗСУ протягом кількох останніх днів відбили численні штурми противника, який за рахунок введення оперативних резервів намагався покращити своє тактичне становище. Ворог не зміг захопити українські позиції. Російські окупанти зазнали численних втрат.

В районі с. Кліщіївка зафіксовано передислокацію кадирівських загонів. Мовиться про те, що російські спеціальні служби таким чином вирішили провести зачистку приватних мілітарних компаній. Зокрема тих, які формуються за національною ознакою – кадирівських.

Нагадаю, свого часу Кадиров сказав, що його «війська» зможуть замінити вагнерівців у Бахмуті. Примітно, що заява Кадирова про введення чеченських підрозділів до Бахмуту і його «визволення» прозвучала після заяви Пригожина. Тим самим Пригожин ставить Кадирова перед фактом і тому просто не залишається вибору як погодитися.

Таким чином завдяки цій перестановці з подачі спецслужб РФ під ніж потрапили кадирівські мілітарні формування.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках ворог продовжує наступальні дії, але лінія фронту не змінюється.

На Мар’їнському напрямку окупанти намагаються розвинути тактичний успіх. На цьому напрямку зафіксована присутність підрозділів 150-ї мсд Південного військового округу (місце постійної дислокації – м. Новочеркаськ). Примітно, що кадирівські загони виведені на цьому напрямку з лінії бойового зіткнення.

На Авдіївському напрямку окупанти намагалися атакувати флангами з урахуванням попередніх тактичних успіхів з району Красногорівки на Степове. Наразі намагаються тиснути з району Водяне – Опитне. За інформацією російської сторони, на цьому напрямку є успішний характер контратак з боку ЗСУ. Це не дозволило противнику просунутися та створити умови для оперативного оточення.

Про що це свідчить

Ці факти свідчать про те, що окупанти розглядають можливість наступів за декількома напрямками з метою розтягнути резерви ЗСУ.

На мою думку, інформаційний порядок денний, заданий росіянами, – це відволікання уваги від основних напрямків удару.

Російські загарбники посилили штурми на Лиманському та Куп’янському напрямках, щоб відтягнути сили захисників від дороги постачання та вийти на адмінкордон Луганщини.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що росіяни втрачають набагато більше солдатів, ніж українці, однак не треба недооцінювати Росію, «оскільки вона продемонструвала готовність ввести десятки тисяч нових військ».

Своєю чергою командувач сухопутних військ України Олександр Сирський в інтерв'ю The Guardian заявив, що основні сили його наступального резерву ще не введено в бій на фронті.

«Хочу сказати, що наші основні сили ще не брали участі в боях, а ми зараз шукаємо, промацуємо слабкі місця в обороні противника. Усе ще попереду», – наголосив він.

Командувач Сухопутних військ України також підтвердив, що Росія почала наступ у кількох місцях, включно з Куп'янськом у північно-східному районі Харкова і Лиманом на схід.
  • 0

Нет комментариев