Мінні поля – це ключова проблема, яка впливає на темпи українського контрнаступу.


Днями в інтерв’ю ВВС командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що через насиченість російськими  мінами і інженерно-фортифікаційними спорудами отримати швидкі результаті у контрнаступі  ЗСУ «практично неможливо».

За інформацією британської розвідки, Росія вдосконалила тактику, спрямовану на уповільнення бронетанкових контрнаступальних операцій українських Сил оборони на півдні, активно використовуючи протитанкові міни.

До того ж на деяких ділянках щільність мінних полів вказує на те, що російські окупаційні війська використали набагато більше мін, ніж це передбачено військовою доктриною РФ. Тому головна роль у подоланні щильних мінних полів противника буде приділятиметься вибудованій системі роботи різноманітної інженерної техніки, а саме машинам розмінування. Саме інженерна техніка буде відігравати основну роль у подальшому контрнаступі ЗСУ.

Для нарощування спроможностей Сил оборони України у подоланні мінно-вибухових загороджень противника є відповідні домовленості з країнами-партнерами про продовження постачання необхідної кількості інженерної техніки: установок та зарядів розмінування, танкових мостових укладачів, техніки для пророблення проходів у вибухових та невибухових загородженнях.

Утім напередодні контрнаступу Україна отримала лише 15% від всього саперного та інженерного обладнання, яке просила у західних партнерів.

Українські військових вже опанували норвезькі інженерні машини NM189 Ingeniørpanservogn. NM189 базується на шасі німецького танка Leopard 1 та оснащений крановою стрілою, відвалом і тросовими лебідками для виконання завдань із підготовки оборонних позицій, розчищення шляхів та створення проходів у інженерних загородженнях супротивника.

Крім того, США передали Україні інженерні машини M1132. M1132 оснащені мінними тралами LWMR (Light Weight Mine Roller). Вони призначені для розмінування оборонних рубежів під час наступальних дій. Нагадаю, Пентагон оголосив, що надасть Україні 90 броньованих машин Stryker з 20 мінними катками.

Днями Франція заявила, що надасть Україні додаткове інженерне обладнання для розмінування. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський за підсумками зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Варто зауважити, що глибина і щільність російських  мінних полів є значною проблемою вздовж всієї південної лінії фронту. Саме на цьому напрямку росіяни очікували, що ЗСУ підуть в анонсований контрнаступ і спробують перерізати сухопутний коридор, який з'єднує тилові райони Росії  з Кримом.

Міністр оборони України Олексій Резніков і Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомили, що вони вже поінформували наших стратегічних партнерів, що Силам оборони України терміново потрібно більше систем розмінування, таких як торпедні вибухові заряди «Бангалор».

«Росіяни розуміють, що інженерна техніка зараз вирішує ключову проблему і змінює правила гри, тому вони хочуть знищити її першою. Я надіслав ще одного листа всім нашим партнерам, щоб вони зараз зосередилися на цьому», – резюмував міністр оборони України Олексій Резніков.
  • 0

Нет комментариев