Відтік капіталу з Росії з початку повномасштабної війни досяг рекордних $253 млрд


Незважаючи на санкції, що ускладнили розрахунки із зовнішнім світом, і жорсткі валютні обмеження від ЦБ РФ путіноміка після початку повномасштабної війни з Україною пережила безпрецедентну в новітній історії втечу капіталу.

Як випливає з підрахунків Центру макроекономічного аналізу та прогнозування (ЦМАКП) та статистики ЦБ РФ, сукупний чистий відтік капіталу з ресурсної федерації з лютого 2022 року по червень 2023 досяг $253 млрд.

За 2022 рік, за даними ЦМАКП, із Росії пішло $239 млрд — у чотири рази більше, ніж роком раніше (ця сума включає $13 млрд за січень).
У першій половині 2023 року відтік становив додаткові $27 млрд.

У відносному вираженні темпи вивезення капіталу сягнули 13% ВВП і побили всі можливі рекорди. Так, у 2008 році, на тлі світової фінансової кризи, і у 2014 році, після анексії Криму, це було близько 11% ВВП — близько $150 млрд на рік.
За оцінками ЦМАКП, темпи відтоку капіталу з реального сектора економіки минулого року практично подвоїлися — 10% ВВП проти 5% ВВП у середньому протягом попередніх 13 років.

Рятуючи заощадження від війни та санкцій, російські громадяни за минулий рік вивели на іноземні рахунки $64 млрд.
За даними Європейського ЦБ, великий бізнес лише у зоні євро залишив виторг на $90 млрд.

Десятки мільярдів доларів за продану за кордон сировину не доходять до Росії. Зараз компанії-експортери продають на біржі лише 22% валютної виручки — удвічі менше, ніж рік тому.

Частково це пояснюється торгівлею бартером, яку кремлівська влада називає експортом та імпортом «у рублях». Його частка оцінюється у 39%, але це не єдиний фактор.
Де, в якій валюті та для яких цілей накопичено десятки мільярдів доларів за кордоном, — загадка для багатьох.

У невідомому напрямку йдуть і нафтові доходи приблизно на $2 млрд на місяць. Ця різниця осідає на рахунках тіньових посередників та перевізників, які транспортують сировину під загрозою санкцій, зазначає Bloomberg.

Заколот ПВК «Вагнер», який шокував бізнес та громадян танками, що йдуть на Москву, спровокував нову хвилю втечі капіталу.
У червні валютні депозити у російських банках скоротилися на $10 млрд, хоча після мобілізаційної паніки минулої осені такий відтік не перевищував $1–5 млрд в місяць.
Політична криза безперечно викликала додатковий відтік коштів в іноземні банки, причому не лише з боку фізосіб, а й компаній.

— А що, «Динамо» біжить?
— Усі тікають.

© «Джентльмени удачі»



На діаграмі: "Чистий приплив коштів за рахунком поточних операцій і чистий відтік коштів за фінансовим рахунком у 2022 році досягли безпрецедентних рівнів", — констатують експерти ЦМАКП.

1 комментарий

Liudehua66
Dear immortals, I need some wow gold inspiration to create.
0