Після повномасштабного вторгнення в Україну продажі російської зброї за кордон обвалилися більш ніж утричі


Форум «Армія-2023», який проходить у Кубинці з 15 по 20 серпня і, за даними Міноборони РФ, прийняв делегації з більш ніж 60 країн, завершився з провальним результатом для російського військово-промислового комплексу.

Незважаючи на те, що до реклами зброї підключився особисто Путін, який пообіцяв союзникам Росії «широкий вибір сучасних зразків», обсяг укладених «Рособоронекспортом» закордонних контрактів виявився більш ніж утричі нижчим за довоєнні рівні.

Держкорпорація, що входить до холдингу «Ростех», яка виконує функції монопольного експортера озброєнь, уклала на форумі лише кілька договорів на $600 млн, розповів ТАРС гендиректор підприємства Олександр Міхєєв.

За його словами, у 2023 році «Рособоронекспорт» провів на форумі презентації понад 350 зразків російської продукції військового, подвійного та цивільного призначення для делегацій із понад 30 країн, але від колишнього інтересу до російських озброєнь не залишилося й сліду.
2021 року на такому ж форумі було укладено 20 контрактів на 2 млрд євро.

Експорт російської зброї стійко падає близько п'яти років, а з 2018 до 2022 року її частка на світовому ринку скоротилася з 22% до 16%, оцінюють експерти Стокгольмського інституту вивчення проблем миру (SIPRI). Вже в 2024 році Росія може втратити статус другого найбільшого постачальника озброєнь у світі, пропустивши вперед Францію, вважає старший дослідник SIPRI Петер Веземан.

Наприклад:
— за обсягом експортних замовлень на літаки — 84 машини на кінець 2022 року — Росія не тільки в 16 разів відстає від США (1371 одиниця), але також поступається Франції (210), Південній Кореї (136), Італії (115) та Китаю;
— за кількістю замовлених військових кораблів (5 одиниць) кратно програє Франції (21), Китаю (22), Німеччині (29) та Великій Британії (26), а також поступається Італії (9) та Південній Кореї (6);
— за обсягом майбутніх поставок танків (444 одиниці) показники Росії на третину нижче, ніж у США (634), і вдвічі — ніж у Південної Кореї (990).

Росія здає позиції на ключовому ринку — в Індії. Постачання туди впало впало на 37% за останні п'ять років — період, протягом якого «Рособоронекспорт» перебуває під санкціями США.

Експорт російських озброєнь продовжить скорочуватися, вважає Веземан із SIPRI:
«Росія віддаватиме пріоритет постачанню своїх збройних сил, а попит з боку інших держав залишиться на низькому рівні через торгові санкції проти Росії та зростаючий тиск США та їхніх союзників з вимогою не купувати російське озброєння».

Шойгу у Кубинці заявив:
"Попередні підсумки бойових дій показують, що військовий ресурс України майже вичерпаний".
Водночас у «Незалежному військовому огляді» вийшла стратегічна стаття А. Бартоша про те, як НАТО та США загрожують Росії, де він пише:
"Продовжено нарощування військової могутності України з розрахунком на довгострокову перспективу багаторічної проксі-війни проти Росії".

При цьому військовий бюджет Росії — $90 млрд, військовий бюджет України — $45 млрд.

Вітаємо громадянина Шойгу.
Він знову соврамші.


Нет комментариев