Експорт російської нафти Чорним морем практично зупинився


— Скільки зараз часу? — подумав Штірліц і глянув на ліву руку. Годинника на руці не було.
— Шелленберг спер, — промайнуло в голові Штірліца.
— Чи Мюллер!?
— Чи час зупинився і ми всі у чорній дірі під ковпаком у Мюллера!?


Експорт російської нафти Чорним морем, на який припадає близько чверті барелів, що продаються за кордон, виявився практично паралізований невдовзі після того, як українські морські дрони атакували Новоросійськ.

За тиждень із 14 по 20 серпня з найбільшого чорноморського порту РФ вийшов лише один танкер, а обсяги експорту впали до 100 тисяч барелів на день, повідомляє Bloomberg.

Тижнем раніше порт відправив три танкери, а в перші сім днів серпня п'ять суден. На них знаходилося 300 та 500 тисяч барелів, відповідно. При цьому у червні з Новоросійська вивозили до 600–800 тисяч барелів на добу.

Обсяги нафтового експорту Чорним морем стали найнижчими з початку війни, а їх падіння почалося після того, як у ніч на 4 серпня ЗСУ атакували базу ВМФ у Новоросійську, а через день ледь не потопили танкер «Сіг» в районі Керчі.

У нафтовиків виникли проблеми зі страховими компаніями, які почали вимагати додаткової плати за «військові ризики», розповіли Reuters чотири трейдери, що працюють в регіоні.
За їх оцінкою, страхову премію було збільшено з 1% від вартості вантажу до приблизно 1,2–1,25%. Це означає, що кожен рейс танкера Suezmax до Індії коштуватиме дорожче приблизно на $200 тисяч.

Загальна вартість страховки піднялася до $1 млн за судно. Втім, у розпал кризи постачань і санкцій російські компанії платили значно більше — до $20 млн за танкер, що становило понад третину вартості кожного вантажу.

За словами джерел Reuters, збільшення відбулося в основному для суден, що транспортують російську нафту і нафтопродукти, тоді як для вантажів казахстанського походження премія поки що стабільна — близько 1%. При цьому на відвантаження нафти це не вплинуло, але ризики зростають, кажуть вони.

Обвал чорноморського нафтового експорту призвів до того, що сукупний продаж російських барелів за кордон впав до мінімуму з грудня минулого року. На тижні, що завершився 20 серпня, це було 2,37 млн. барелів на добу — на 15% менше, ніж тижнем раніше, і на 20% нижче, ніж на початку місяця.

З середини січня до середини червня експорт нафти з РФ жодного разу не падав нижче 3 млн барелів на день, а на піку — наприкінці квітня — сягав 4,2 млн барелів на добу.
З того часу обсяги зникли на 44%.

Тим часом через масове розміщення як мобільних, так і стаціонарних засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), Московія стає однією гігантською мікрохвильовою піччю, в якій внутрішні органи підвідомчого населення варяться живцем, з чим, власне, і вітаємо «дорогих росіян».
Гойда!

Ось така путня, малята, гарненькі хлопчики та прекрасні дівчата.



Путін не наважився полетіти до Туреччини на переговори з Ердоганом.
І чому я не здивований?

Невдала спроба з'їздити на саміт БРІКС до ПАР, схоже, надовго опустила «залізну завісу» для Путіна. Після місяця роздумів та погоджень, які вели дипломати та чиновники Кремля, Путін не наважився вирушити до Туреччини на переговори з президентом Реджепом Ердоганом.
Заманять, а там браслети на руки та в Гаагу!

Ердоган, який кликав Путіна кілька тижнів і анонсував його візит наприкінці серпня, сам приїде до Москви, повідомляє Yeni Şafak із посиланням на джерела у канцелярії турецького президента.
Воно не тільки хуйло, а й сцикло.

США рекомендували своїм громадянам негайно залишити Білорусь.

Американцям слід якнайшвидше залишити Білорусь, йдеться у заяві посольства США в республіці. Рекомендації надано у зв'язку з рішенням Литви закрити два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю. Дипвідомство вказало на ризик повної ізоляції республіки країнами Балтії.

У посольстві запропонували скористатися пунктами перетину кордону, що залишилися, з Литвою і Латвією або літаком. Покидати територію через Росію чи Україну посольство не рекомендує.
Крім того, громадянам США не дозволяється в'їжджати до Польщі суходолом з Білорусі.

Також у дипмісії застерегли від поїздок до республіки:
"Білоруська влада продовжує сприяти неспровокованому нападу Росії на Україну, нарощуванню російських збройних сил у Білорусі, довільному застосуванню місцевих законів".

Крім цього, дипломати вказали на ризик «громадянських заворушень» та затримань, зазначивши, що можливості посольства надати допомогу американцям, які перебувають у Білорусі, обмежені.

18 липня Литва закрила КПП Шумскас (Лоша) та Тверячюс (Відзи). Наразі працюють чотири пункти пропуску: Лаворішкес (Котлівка), Мядінінкай (Камінний Лог), Шальчинінкай (Беняконі) та Райгардас (Привалка).

Уряди Польщі, Литви та Латвії не виключили повного закриття кордону з Білоруссю на тлі прибуття до країни найманців російської приватної військової компанії «Вагнер» та активізації нелегальних мігрантів, які намагаються прорватися на територію ЄС.

Польща закрила КПП Бобровники (Брестовиця) – один із найбільших пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю – ще 10 лютого. У Варшаві пояснили це рішення міркуваннями національної безпеки.

Очевидно, з боку вагнерівців, які залишилися в Білорусі, до виборів у жовтні в Польщі слід очікувати прикордонних провокацій, які за планами Кремля мають вплинути на виборчу кампанію в Польщі.

У Білорусі явно щось визріває.

PS. Ви, звичайно, сміятиметеся, але через 3 дні після ганьби «Роскосмосу» Індія таки посадила свій апарат на Місяць.
Посадковий модуль «Вікрам» індійської міжпланетної станції «Чандраян-3» успішно сів на поверхню Місяця.

Нет комментариев