Як на Московії вундервафлю (чудо-зброю) клепали, або Діти вас не забудуть


У Міщанському районному суді Москви завершується процес у справі про розтрату 90 млн рублів, призначених для розробки бронетранспортерів (БТР) та бойових машин піхоти (БМП) «Курганець».

Прокуратура вимагала засудити колишнього заступника гендиректора концерну «Тракторні заводи» (КТЗ) Михайла Школьника та екс-керівника казначейства Ірину Восторгіну до шести та п'яти років позбавлення волі, відповідно.
Суддя ухвалить рішення 4 вересня.

Обидва топ-менеджери звинувачуються у скоєнні особливо великої розтрати у 2015–2016 роках. Тоді КТЗ, який об'єднує 18 машинобудівних підприємств та виробляв важку техніку для міністерства оборони, отримав замовлення на виробництво дослідних зразків БТР та БМП.

На оснащення бойових машин міноборони виділило 146 млн. рублів. Однак, як вважає слідство, більшу частину цих грошей було викрадено керівництвом КТЗ: підсудні видали 90 млн рублів як позики компанії «Нові інвестиції», яка не має відношення до машинобудування.

Потім ці гроші були «переведені в готівку, присвоєні і використані ними на власний розсуд» — попросту кажучи, вкрадені.
У результаті держконтракт було зірвано. На момент передбачуваного запуску виробництва «Курганців» КТЗ опинився на межі банкрутства.
Аудиторські перевірки виявили фінансові махінації попереднього керівництва. В результаті було порушено кілька кримінальних справ.

Розслідування завершилося затриманням та арештом у вересні 2021 року колишніх керівників. Засновник та колишній голова КТЗ Михайло Болотін, погодившись співпрацювати зі слідством, отримав відносно м'який вирок – два роки колонії загального режиму та штраф у розмірі 200 тисяч рублів.
Болотін вже на волі і виступає у ролі свідка звинувачення на суді у справі колишніх колег.
Вчасно зрадити – це передбачити.

І з таким «надійним» тилом Путін розпочав, як він стверджує, війну «проти НАТО».
За одним цим епізодом можна скласти цілком відповідну реальності думку про «можливості» російського ВПК.
Красти там справді вміють, а більше нічого.

Ось така путня, малята, гарненькі хлопчики та прекрасні дівчата.

Апдейт 5.09.2023. Ви сміятиметеся, але на Московії звинувачених у розтраті 90 млн рублів на виробництво БМП топ-менеджерів засудили до умовних термінів і штрафів у загальній сумі 950 тисяч рублів — трохи більше 1% від викрадених ними коштів.



Путін доручив використати працю дітей, щоб упоратися з «кадровим голодом» в економіці.

За даними Інституту Гайдара, кадровий голод на російських фабриках та заводах досяг рекорду з 1996 року, тобто за весь час доступної статистики. У липні на нестачу робочих рук скаржилися 42% підприємств, показало опитування їхніх власників та топ-менеджерів.

Проблеми з кадрами виникли після мобілізації, внаслідок якої понад 300 тисяч працездатних людей вирушили на фронт та загинули там, а ще мільйон+ виїхали з країни. Новим ударом стало масове вербування добровольців та контрактників, кількість яких з початку 2023 року вже перевищила 200 тисяч осіб.

Підприємствам обробної промисловості, які мають, за задумом влади, замістити імпорт із західних країн, не вистачає близько 660 тисяч фахівців, стверджував у липні перший заступник міністра промисловості та торгівлі РФ Василь Осьмаков. За його словами, кадровий ресурс у Росії вичерпаний «і локально, і стратегічно», а нестача робочих рук стала головним викликом після введення санкцій.

Що вигадав «великий стратег» Путін?
Щоб упоратися з нестачею робочих рук в економіці, він доручив зняти обмеження на працю неповнолітніх.

Уряду та Агентству стратегічних ініціатив слід розглянути «сприяння зайнятості та стимулювання до працевлаштування» громадян віком від 14 років, йдеться у переліку доручень Путіна, опублікованому на сайті Кремля.

За дорученням Путіна, підлітків можна залучати для виконання «тимчасових робіт», а організаціям, які підуть на це, — надати пільги. Крім того, слід спростити прийом на роботу громадян віком до 18 років, йдеться у дорученнях Путіна.

Бракує гарматного м'яса на фронті?
Надіслати туди злочинців із в'язниць.

Бракує робочих рук?
Підлітків на заводи та фабрики загнати.

Час «простих» рішень.
Зоряна година «великої і прекрасної» Росії майбутнього.



Борис Джонсон зробив висновки щодо переговорів України з Путіним на тлі ситуації з загибеллю Євгена Пригожина.
Про це Джонсон написав у своїй колонці для Daily Mail.

Експрем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що вбивство Євгена Пригожина не могло відбутись без вказівки російського диктатора Володимира Путіна. Це свідчить про те, що домовлятись із ним не має сенсу.

Джонсон впевнений, що Пригожин знав, чия прихована рука відправила його з висоти 8 500 метрів вниз, щоб разом з іншими членами групи Вагнера спалити у вогняній кулі в сільській місцевості Тверської області на північ від Москви:
"Він розумів, що відбувається, бо останні кілька тижнів, мабуть, у глибині душі чекав, що це станеться — або це, або щось дуже схоже на це".

За його словами, світові не потрібне розслідування на місці катастрофи, не потрібно, щоб хтось дивився на ДНК або стоматологічні записи, адже світ і так знає, хто винуватець цього:
"Весь світ добре знає — і повинен знати, — що людина, яка стоїть за вбивством Пригожина і керівництва групи «Вагнера», не кажучи вже про загибель екіпажу, — це та сама людина, яка санкціонувала, наприклад, отруєння у Великобританії Олександра Литвиненка і Сергія Скрипаля. Вбивця Пригожина — та сама людина, яка стояла за вбивством опозиційного політика Бориса Нємцова і правозахисниці Анни Політковської, а також за незліченною кількістю інших злочинів".

Експрем’єр-міністр Великої Британії наголосив, що своєю відвертою зухвалістю заколотники з групи Вагнера зруйнували ілюзію, на якій тримається російська держава — як і всі держави — про те, що вона має «монополію на легітимне застосування насильства»:
"Група Вагнера під керівництвом Пригожина відкрито і нетерпимо оскаржувала цю монополію. Чого б він не хотів досягти своєю спробою перевороту, Пригожин зробив достатньо, щоб стати — хоча б на короткий час — екзистенційною загрозою для путінського режиму. Він висміяв саму владу Кремля".

Джонсон пише, що для керівника групи Вагнера було верхом самовпевненості вважати, що Путін може пробачити його або дозволити йому невизначений час продовжувати ходити по одній і тій же землі:
"Пригожин знав, як ніхто інший, що Путін вірить у вендету… Навіть коли Пригожин кілька днів тому поїхав на африкансько-російський саміт, він, мабуть, у глибині душі думав, що живе в борг".

Він наголошує, що тепер «маска повністю знята»:
"Путін викритий як гангстер, а його абсурдна телевізійна «данина пам'яті» загиблим «вагнерівцям» — прямо зі сторінок «Хрещеного батька».

Він пояснює, що саме таке відкрите бажання російського президента кинути виклик США сприяє його популярності в скептично налаштованих до Заходу державах:
"Якщо Путін переможе в Україні, це стане катастрофою для демократії в усьому світі. Якби Путін переміг, це було б виправданням усіх тих, хто каже, що на Захід не можна покладатися, і що він не буде з вами й не доведе справу до кінця".

Джонсон наголошує, що тепер союзникам України не варто зациклюватись на долі Путіна, а продовжувати підтримку держави, яку він вирішив захопити:
"На щастя, є один очевидний висновок з люциферівського падіння Євгенія Пригожина. Подивіться на цей літак, що падає, усі ті, хто кажуть мені, що ми можемо знайти рішення шляхом переговорів, або що ми повинні якось заохотити українців обміняти землю на мир".

Нет комментариев