Китай перекрив постачання дронів до Росії


У Росії почався дефіцит дронів та комплектуючих до них через заборону Китая постачати безпілотники для військових цілей.

Міністерство торгівлі Китаю з 1 вересня запровадило експортний контроль щодо високопродуктивних безпілотних повітряних суден (БПС), які можуть бути використані у військових цілях.

В результаті, в Росію припинилися постачання дронів вагою від 4 кг або максимальною злітною масою від 7 кг із тривалістю польоту понад 30 хвилин. Також під заборону потрапили безпілотники, здатні «нести вантаж із функцією скидання або з можливістю закріплення такого пристрою».

Крім того, Китай обмежив постачання комплектуючих: мульти- та гіперспектральних камер для дронів, потужного бортового радіообладнання, інфрачервоних камер, тепловізорів, а також модулів лазерної далекометрії та позиціонування.

Тепер для постачання цієї техніки китайські постачальники повинні отримати ліцензію Мінторгу КНР та дозвіл митної служби, надавши зокрема інформацію про кінцевого одержувача.

При цьому, китайський Мінторг перевіряє одержувача на присутність у списках санкцій, «пов'язаних з військовою діяльністю або небажаними для Китаю діями», запитує фінансові звіти та корпоративні документи.

За порушення вимог ліцензії китайським експортерам загрожує адміністративна відповідальність, а у разі навмисного порушення – кримінальна.

За словами учасників ринку, заборона влади КНР на постачання дронів для військових цілей фактично призвела до призупинення постачання навіть тієї продукції, яка не підпадає під введені обмеження.

У десяти великих ретейлерів аграрних, моніторингових та промислових безпілотників, зокрема Paragraf, Spb-geon, RusGeoСom, IQmac, запаси продукції закінчуються. Деякі моделі залишилися в штучній кількості, а ціни зросли вдвічі. Наприклад, удвічі подорожчали популярні в РФ агродрони DJI та XAG.

Окремі моделі безпілотників вдавалося до останнього часу завозити через Казахстан, але, як зазначили три продавці, постачальники із сусідньої з РФ країни повідомили про припинення відвантажень у зв'язку з посиленням контролю за продукцією подвійного призначення.

Ось така путня, малята, гарненькі хлопчики та прекрасні дівчата.



У вересні на майданчику в місті Мєлєц, що в Підкарпатському воєводстві на південному сході Польщі, відкрився завод американського концерну Lockheed Martin, який став другим у світі за величиною виробничим центром компанії.
На цьому заводі, розташованому неподалік кордону з Україною, виробляються реактивні системи залпового вогню HIMARS та переносні протитанкові ракетні комплеки Javelin.
Крім того, Польща планує спільно з Південною Кореєю випустити понад 800 сучасних танків та 600 самохідних гаубиць.



Тім часом Європарламент визнав Лукашенка ініціатором повномасштабної війни проти України нарівні з Путіним, співучасником вивезення дітей з окупованих територій України та закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.
Відповідну резолюцію ухвалили 13 вересня у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту.
Скільки мотузочка не вийся, а зів'єшся ти в петлю.
Сподіваюся, у Пюрера тюремну валізку зібрано і покладено.

Принц Гаррі на церемонії відкриття «Ігри Нескорених 2023» сказав дуже сильну промову про українських учасників:
«Я не думаю, що колись зустрічав когось настільки відважного та стійкого, як ви. І я думаю, що можу говорити за всіх, коли скажу, що ви втілюєте справжній дух України та Нескорених».

Боротьбу українців бачать і цінують, ми стали прикладом для багатьох, ми пробудили країни та нації, які втратили віру у свій дух.
Головне, заради єдиної мети — перемога у цій війні, це бути згуртованими як у перші місяці повномасштабного вторгнення, не розплескати в корупції та у міжусобних нікчемних політичних баталіях свою єдність та силу національного духу.
Так переможемо.
Слава ЗСУ!
Слава Україні!

Нет комментариев