Байден - Сі: короткі висновки




Відбулась реанімація китайсько-американських відносин після згортання проекту Chimerica. Пошук нового формату був більше вигідний КНР, в якому він постає у новій ролі — геополітично рівного Америці максимум і регіонального лідера мінімум.

Зустріч кристалізує темне очікування глобальної війни: вона розпочнеться не завтра. Тому Байден і Сі показують, що вони контролюють цей процес разом.

США фактично пробують створити контрольний механізм відносин у вигляді «відповідальної конкуренції», адже є певні розрахунки.

Америці потрібні рідкоземельні метали (особливо галій і германій) з Китаю для створення своїх високотехнологічних продуктів.

Зрозуміло, що американці зацікавлені у протидії опіоїдній епідемії синтетичного фентанілу — наркотиків, які розповсюджуються в США. В 2022 році більше 100 тисяч американців померли від нього.

Білий дім більше не покладає великих надій на те, що Китай повпливає на російську позицію й допоможе зупинити війну.

Байдену потрібно зменшити ризики до виборів осені 2024 р., пов’язані із присутністю військ США в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, добитись публічного підтвердження небажання КНР воювати за Тайвань у найближчий час (формула мирного возз’єднання, але Сі при цьому додав – воно неминуче).

Китай хоче, щоб зустріч виглядала як перша пробна куля у розділу зон впливу (фразу Сі «світ достатньо великий для процвітання двох країн» треба розуміти саме так).
Саме з цією метою Китай акцептує свою участь у зонах міжнародної напруги, приховуючи прагнення до лідерства шляхом показової медіації конфліктів в Східній Європі та на Близькому Сході.

КНР в умовах економічних проблем (обвал ринку житла та зростання безробіття серед молоді) потрібні ринки і технології, бо почався відтік американських інвестицій у Індію, В’єтнам та інші азійські країни. Тому потреба у вирівнюванні торговельної та технологічної політики США до Китаю є надзвичайно бажаною.

Що стосується російсько-української війни, то Китай, як і раніше, не хоче допустити поразки путінського режиму, оскільки війна та санкції посилюють російську залежність від Пекіна, Українська війна використовується з метою посилення ваги Китаю.

Нет комментариев