Окупанти намагаються оточити Авдіївку і штурмувати на інших напрямках фронту


Російські загарбники не полишають спроб оточити Авдіївку на Донеччині і намагалися штурмувати на інших напрямках фронту.

Авдіївський напрямок

За інформацією Генштабу ЗСУ, в зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдають ворогу значних втрат.

Сама по собі Авдіївка – це дуже складний для агресора плацдарм. Росіяни після невдалого початку штурму почали порівнювати це місто з іншим населеним пунктом Донецької області – Бахмутом, але Авдіївка стане для окупантів значно проблемнішою ділянкою фронту.

За словами командувача Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександра Тарнавського, за одну з останніх діб загальні втрати ворога на цьому напрямку склали 456 осіб. Один окупант здався у полон.

Також українські захисники знищили 19 одиниць військової техніки. Зокрема, 1 танк, 3 ББМ, 2 артсистеми, 12 БпЛА, 1 одиницю спецтехніки. Ще 16 одиниць військової техніки ворога пошкоджено.

Згідно з оцінкою західних посадовців, у боях під Авдіївкою російські сили втрачають «від 500 до 1000 людей на день».

У британській розвідці з посиланням на «свідченнями очевидців» також вказують на важливу роль малих безпілотників і артилерії, особливо касетних боєприпасів, у протистоянні атакам з обох сторін.

Варто зазначити, що за місяць наступу на Авдіївку російська армія втратила близько 10 тисяч особового складу (загальне число загиблих, поранених і взятих у полон), понад 400 одиниць військової техніки і 8 літаків Су-25.

Утім, попри чисельні втрати у живій силі і техніці окупантам вдається покращити тактичне становище по флангах – на відстань від 2-х до 5 кілометрів.

Наприкінці жовтня окупанти захопили терикон в районі Авдіївського коксохімічного комбінату. Але це не надає противнику суттєвої переваги. Йдеться про те, що на териконі  практично неможливо тримати постійні вогневі позиції. І головне – основний заїзд на нього розташований з боку позицій ЗСУ.

Крім того, окупантам вдалося майже впритул наблизитися до Авдіївського коксохімічного комбінату. Наразі підприємство повністю перебуває під контролем українських захисників.

Авдіївський коксохім можна порівняти з «Азовсталлю», але порівняння буде не на користь маріупольського гіганта – саме через те, що тут, в Авдіївці, готувалися до наступу росіян увесь цей час. І цю підготовку визнають навіть росіяни, які говорять про те, що українські укріплення тут в прямому і переносному смислі – бетон.

Утім, змушений констатувати, що днями противнику вдалося розширити зону присутності у бік Степового і розвинути свій наступ північніше – у бік дач перед Очеретиним.

Безуспішними були наступальні дії противника східніше Кераміка, Новобахмутівки, Степового, Авдіївки Донецької області, де Силами оборони відбито 26 атак.

Мар'їнський напрямок

Ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут наші захисники відбили 22 атаки.

Противник для атак переважно використовує піхоту, зокрема мотострілецькі загони. Техніку наразі намагається максимально берегти.

Стикнувшись із потужним опором у місті, ворог спрямував свої зусилля на фланги довкола міста – на півночі і півдні.

За інформацією української сторони, під Мар'їнкою Донецької області почастішали випадки колективних відмов окупантів від участі в бойових діях. Причиною таких відмов є примус до штурмових дій без підтримки важкої техніки та артилерії. Серед інших причин – великі втрати серед військових, несвоєчасне забезпечення боєприпасами і нестача засобів індивідуального захисту.

Херсонський напрямок

В зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» наші воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

За інформацією пресофіцера Сил оборони «Півдня» Наталії Гуменюк, Сили оборони посунули окупантів на 3–8 км від Дніпра на лівобережжі Херсонщини, тому мінометні розрахунки вже не досягають правого берега. «Уже мінометні розрахунки не досягають правого берега і тому це – певне досягнення, яке ми вже можемо фіксувати», – додала вона.

Незважаючи на те, що у зведеннях фігурує щодня по 4–10 знищених артилерійських систем, окупанти все одно продовжують з артилерії поливати вогнем правий берег Херсонщини.

Водночас, як зауважують українські військові, створення ударних угруповань не фіксується. А це означає, що в окупантів немає потужностей, щоб готуватися до активних дій.

Ситуація на лівому березі Херсонської області дає можливість ЗСУ тримати під тотальним вогневим контролем всю окуповану територію. Там відстань – 70 км до адміністративного кордону з Кримом.

Ця відстань дозволяє працювати засобам ураження ЗСУ – йдеться про РСЗО плюс ствольна артилерія. Наразі відомо, що ЗСУ під прикриттям артилерійського вогню і масового використання безпілотних літальних апаратів здійснили низку успішних десантних операцій на лівому березі.

Показово, що російські військові відкрито заявляють, що очікують десантних операцій ЗСУ в районі Кінбурнської коси та Нової Каховки.

Ця невизначеність працює на нашу користь, тому що ворог вже перестає перекидати підрозділи з лівого берега Херсонщини на інші ділянки, як він робив це раніше. Цей туман війни зараз грає на нашу користь.

Куп'янський напрямок

В зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» ворог вів штурмові дії біля Синьківки та східніше Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито сім атак.

Для противника серед першочергових завдань на цьому напрямку – це вихід на річку Оскіл. Це дозволяє противнику створити буферну зону на території Харківської області, з якої він пізніше може планувати операції для подальшого просування вглиб території України у напрямку на Харків.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що росіяни на напрямку Ягідне – Куп'янськ-Вузловий здійснювали перегрупування задля відновлення наступальних дій. Вони були змушені піти на це після того, як зазнали важких втрат.

Крім того, ворог проводив наступальні операції в районі Куп'янського лісу, Першотравневого та Орлянського. До штурмових операцій тут залучені загони «Шторм „V“ і „Шторм “Z».

Сватівський та Лиманський напрямки

Така сама ситуація спостерігається і на Сватівському напрямку, де противник безперервно атакує українські підрозділи. Росіяни намагаються просунутися зокрема в районі Серебрянського лісництва – це вже Лиманський напрямок.

На цих напрямках противник активно використовує не лише піхоту, а й техніку, адже відстань доволі велика на деяких ділянках фронту, і піхота ворога не може добігти до наших позицій, тож їм доводиться застосовувати БМП, броньовану техніку за підтримки танків, але це все також знищується.

На Лиманському напрямку противник вів штурмові дії в районі Торського Донецької області, успіху не мав.

Загалом за два останніх тижні на ділянці відповідальності ОСУВ «Хортиця» було знищено 4214 окупантів та понад 500 одиниць військової техніки.

Бахмутський напрямок

Російські військові прагнуть окопатися та закріпитися на північному фланзі водночас на південному – армія РФ намагається зупинити просування Збройних сил України.

Наші воїни відбили вісім атак загарбників поблизу Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Також Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Нова тактика противника – це застосування квадрокоптерів для мінування під’їзних логістичних шляхів вночі, аби зменшити постачання ЗСУ на передній край.

  • 0

Нет комментариев