Поради щодо вирощування перцю: кращі сорти і секрети успішного зростання


Дізнайтеся, як виростити багатий урожай перцю, вибравши ідеальне насіння і дотримуючись наших перевірених порад.


Як виростити ідеальну розсаду перцю в домашніх умовах?

Насіння перцю можуть бути вибагливими і іноді довго проростають, що може спонукати городників викинути їх раніше, особливо якщо вони звикли, що помідори або огірки швидко проростають. Але не варто поспішати з висновками, адже кожен овоч вимагає індивідуального підходу.
Інтернет рясніє різними садово-городніми рекомендаціями, починаючи від посадки насіння відповідно до місячного календаря і закінчуючи найскладнішими методами. Однак наше завдання — навчити вас простим способам вирощування розсади прямо у себе на вікні, без клопоту з теплицями і різними хитромудрими ритуалами.


Створюємо ідеальні умови для домашньої розсади перцю

Для початку слід визначитися, коли саме слід приступати до посіву перцю. Розсада цього овоча розвивається повільно, навіть повільніше, ніж у томатів. Ранні гібридні сорти перців починають давати врожай через 100 днів після появи перших сходів. Сортові види будуть готові до плодоношення в період від 118 до 180 днів. Це означає, що перед висадкою у відкритий грунт перцю потрібно провести на підвіконні не менше трьох місяців.


Зверніть увагу: насіння перцю мають властивість довго проростати. Перші паростки можна побачити через 8-10 днів, а повне проростання може зайняти до трьох тижнів. Перці більш чутливі до холоду в порівнянні з томатами, тому їх зазвичай висаджують до середини травня, коли встановиться тепла погода:

  • ґрунт має прогрітися до +12°С;
  • нічна температура повітря не повинна опускатися нижче +12°С.


Розсада перцю відмінно тримається і не схильна до витягування або переростання, на відміну від розсади томатів. Таким чином, можна сміливо приступати до посіву насіння перцю з кінця січня до кінця лютого.




Вибираємо сорти перцю для отримання раннього врожаю: вибираємо терміни посіву і грунт для розсади перцю

Для тих, хто мріє про ранній урожай перців,підійдуть сорти з швидким дозріванням і невеликими плодами. Такі сорти можна сміливо висаджувати до кінця лютого-початку березня, адже вони обіцяють раннє плодоношення. Але не варто ігнорувати важливість розсади, адже без неї перці ризикують не зустріти холодів. При виборі грунту для розсади перцю необхідно приймати зважені рішення. Єгор Буркін ділиться своїми знаннями і досвідом, рекомендуючи відмовитися від експериментів з новомодними методиками на користь перевірених методів. Поради Єгора допоможуть зробити правильний вибір і отримати рясний урожай.


Грунт вибирайте легкий, з хорошою проникністю для повітря і води. Кислотність повинна бути в межах pH 5,5-6,5. За механічним складом грунт повинен бути легким і пухким. Найчастіше в садових центрах або відділах гіпермаркетів зручно придбати готові субстрати, які зазвичай виготовляються на основі торфу.


Важливо уникати використання важких, глинистих, «жирних» грунтів, в тому числі чорноземів і суглинків. При необхідності використання таких грунтів обов'язково додайте в них розпушують матеріали: пісок, кокосове волокно, торф, листову або дернову землю, щоб уникнути проблем з розсадою.





Підготовка ґрунту до посадки насіння перцю

Для того щоб грунт була готова до посіву, її слід злегка зволожити. Якщо він занадто вологий, зачекайте, поки він трохи підсохне. Знезараження ґрунту є ключовим кроком, який допоможе уникнути розвитку таких захворювань, як чорна ніжка. Деякі залишають землю в холоді на кілька днів, але цей спосіб може виявитися не зовсім надійним. Ефективніше використовувати спеціалізовані засоби, такі як фунгіциди, наприклад, Превікур. Обробіть грунт розчином засобу згідно з інструкцією за 3-4 дні до посіву.


Якщо грунт піддалася промерзанню, необхідно дати їй прогрітися. Оптимальна температура — кімнатна. Насіння можуть погано проростати в холодному ґрунті. Що стосується вибору ємності для вирощування розсади, такої як контейнери, касети, торф'яні таблетки або стаканчики, то для вирощування розсади в домашніх умовах з подальшою висадкою у відкритий грунт або теплицю найкраще підійдуть прозорі пластикові стаканчики об'ємом від 200 мл.



Зручність використання ємностей для розсади

Розглянемо процес вирощування розсади перцю в звичайних стаканчиках, без пікіровки, і підготовку до висадки у відкритий грунт в травні — почнемо з підготовки ємностей для посіву насіння. Для розсади ідеально підійдуть такі стаканчики:

  • Їх ємність в 200 мл сприяє комфортному зростанню до моменту пересадки;
  • можливість маркування сорту маркером на їх поверхні допомагає відстежити розвиток кожного виду;

  • Крім того, їх можна використовувати кілька разів, і вони не займуть багато місця для зберігання;
  • прозорі стінки пропускають світло, завдяки чому розсада не витягується;
  • Крім того, стаканчики досить стійкі, щоб їх можна було розмістити на підвіконні або в шафі.


На відміну від використання касет, рослинам буде місце в стаканчиках, а при пророщуванні можна по черзі виставляти паростки на світло, а решта тримати в теплі. Підготовка до використання зводиться до створення дренажних отворів шилом. Ми вже визначилися з термінами посіву і вибором субстрату, тепер настав час зайнятися підготовкою насіння до посадки.





Як підготувати насіння перцю до посіву на розсаду

Насіння, які пройшли спеціальну підготовку (інкрустовані або дражовані), замочувати не потрібно. Інформація про таке насіння вже є в одній з наших статей. Бажано заздалегідь проростити звичайне насіння.


Купуйте насіння в надійних місцях, щоб уникнути хвороб. Якщо такої можливості немає, використовуйте отрутохімікати, фунгіциди або слабкий розчин марганцю. Також обробіть саджанці, які ви купуєте на ринку, щоб уникнути ризику зараження рослин.


Перейдемо до процесу посіву. Ось 20 простих кроків, які допоможуть вам виростити розсаду перцю з моменту посіву до моменту висадки в грунт:


Перший етап — підготовка до посіву:


  1. Підготовка ємності з грунтом.Наповніть стаканчик ґрунтом на три чверті. Не заповнюйте його доверху. Після легкого утрамбовування країв стаканчика, удару об стіл, рівень землі впаде до двох третин.
  2. Формування насіннєвих лунок.Тильною стороною ручки або олівця зробіть невеликі поглиблення в грунті глибиною від 7 до 10 міліметрів.


Правила поливу розсади

Для зволоження землі використовуйте тільки м'яку воду. Слідкуйте за тим, щоб поверхня грунту була рівномірно зволожена, уникаючи концентрації води в одному місці, для цього відмінно підходить пульверизатор.


Захист рослин від вологи

Помістивши стаканчики з посівами в лотки або контейнери, подбайте про підтримку вологості, накривши їх плівкою, пакетом або склом. Стандартний пластиковий ящик вміщує близько 20 чашок.


Тепло для проростання

Насінню перед проростанням потрібно багато тепла, в той час як світло їм не потрібне. Температура для успішного проростання перців повинна бути в межах від +24°С до +26°С, оскільки вони більш чутливі до температури, ніж томати. При низьких температурах проростання може зайняти до місяця.


Провітрювання і помірний полив

Щодня провітрюйте грунт, знімаючи плівку і відводячи конденсат. Переконайтеся, що ґрунт вологий, але не перезволожений, за допомогою пульверизатора. Надлишок води може привести до загнивання насіння.





Догляд за розсадою перцю:Як доглядати за розсадою перцю?

Контролюйте появу перших паростків. Як тільки ви помітите першу петлю вигину, відразу ж переставте скло в світле місце, наприклад, підвіконня. Інші склянки тримайте в теплі, поки вони не проростуть. Хоча перці менш схильні до витягування, ніж помідори, за їх зростанням потрібно уважно стежити.


Після появи сходів розсаду перцю потрібно помістити на світле підвіконня. На відміну від томатів, які можна розміщувати групою, перці краще розміщувати по одному, як тільки вони проклюнутся. В іншому випадку вони можуть прорости нерівномірно, особливо якщо температура навколишнього середовища буде занадто низькою, і в результаті ви отримаєте рослини зі значною різницею у віці.


Встановіть і підтримуйте правильну температуру ізабезпечте достатній полив. Поки розсада тільки розкриває перші листочки, температура повітря повинна бути не менше +15°С. Варто відзначити, що перці набагато більше сприйнятливі до холоду, ніж до нестачі світла. Низькі температури сповільнять їх зростання. Зазвичай на підвіконнях будинку температура ідеальна, якщо вікна добре захищені від холоду.


Чи потрібне додаткове освітлення?На початку свого дозрівання розсада перцю росте досить повільно і орієнтується на формування кореневої системи, тому додаткове освітлення може і не знадобитися. До того моменту, коли рослини почнуть активно нарощувати листову масу, за вікном зазвичай вистачає денного світла.





Сівозміна розсади і внесення добрив

Для рівномірного розвитку розсади перцю важливо щодня повертати її на 180 градусів у напрямку світла. Це дозволить уникнути одностороннього розростання. Коли у рослини з'явиться 2-3 справжніх листочка, можна приступати до підгодівлі. Уникайте надмірної кількості азоту в добривах, щоб запобігти ламкості рослин. Хорошим вибором стануть комплексні мінеральні добрива. Додавайте їх в воду для поливу, і підгодовуйте розсаду 2-3 рази на місяць. Великих проблем з розсадою перцю не виникне, тому можна із задоволенням спостерігати, як вона росте і зміцнюється.


Зміцнення розсади перцю

Якщо частина насіння не проросла, можна акуратно пересадити паростки. А для формування потужної кореневої системи слід пам'ятати, що в стаканчики ми насипали дві третини грунту. До середини-кінця березня додайте більше ґрунту навколо стебла до верхнього краю контейнера.



Догляд за розсадою перцю і підготовка її до посадки

Залиште в горщику близько 5 міліметрів вільного простору, щоб було зручно поливати рослину. Завдяки цьому перець зможе наростити додаткові корені в тій частині стебла, яка знаходиться під землею.


Вас здивує велика кількість коренів, які заповнюють весь обсяг горщика. Чи є така потужна коренева система у саджанців з ринку? Малоймовірно! Щоб ваша розсада була ще міцнішою, пересадите її в більші склянки об'ємом півлітра, якщо, звичайно, розміри вашого підвіконня це дозволяють.


Використовуйте спеціальні засоби, такі як Корневин або Фертімікс Укорінювач для поліпшення коренеутворення. При такому догляді рослини будуть готові до посадки вже в квітучому вигляді.




Захист і зволоження для росту розсади перцю

На відміну від помідорів, перець має більш товсті, блискучі листя, які менше випаровують вологу. Якщо ви вважаєте, що одного дня поливу недостатньо, зволожуйте розсаду двічі – вранці і ввечері. Для захисту від прямих сонячних променів можна використовувати білий папір на вікна, вона допоможе розсіяти світло. Однак перці зазвичай потребують одного поливу в день і добре переносять прямі сонячні промені.


Загартовування розсади перед посадкою.

За 10-15 днів до висадки розсади у відкритий грунт запустіть процес загартовування. Винесіть перці на вулицю на відкрите сонце, щоб вони адаптувалися до ультрафіолетових променів, які не пропускає віконне скло.


Процес загартовування рослин допомагає запобігти їх пошкодженню при перенесенні у відкритий грунт. Рослини поступово пристосовуються до більш прохолодних умов і поривів вітру. Ми починаємо з того, що виставляємо саджанці на вулицю на кілька годин на день, потім збільшуємо тривалість їх перебування на свіжому повітрі, поки вони не зможуть залишатися на вулиці постійно. Однак, якщо є ризик заморозків вночі, краще залишити розсаду в приміщенні.

Нет комментариев