Кличко включається у виборчу кампанію, якої начебто немає


Кличко включається у виборчу кампанію, якої начебто немає, але всі основні гравці її ведуть. Точкою входу обране німецьке видання «Der Spiegel».

У київського мера історичні зв'язки із Німеччиною, тому недивно чому він обрав стартовий захід саме через німецьке видання.

Поки обрана тактика — позмагатися за антиелекторат Зеленського, тому коментарі Кличка виданню стосуються докорів Президенту за «авторитаризм».

Але, здається, особливо неприємно на Банковій буде від цієї цитати: «У перші місяці війни країна була без лідера, був відвертий хаос, і мери відіграли ключову роль як лідери думок».

Розуміючи наскільки Офіс Президента дорожить тезою про сміливу та відповідальну поведінку Президента в перші дні війни, даний випад київського мера особливо дошкульний і не залишиться без відповіді.

Так чи інакше, подібні репліки та коментарі щодо української влади в умовах війни та ще й на міжнародних майданчиках країн, від громадської думки яких залежить воєнна допомога, м'яко кажучи, виглядають як виклик політичній етиці і, очевидно, ризикують зашкодити міжнародній репутації держави. Російська пропаганда також спрацює зі свого боку, підхопивши потрібний контекст.

Але раз вирішили повернути політику в суспільний простір — то питань немає. У старих гравців просипається апетит. І десь береться ресурс.
Києвом ходили чутки, що трохи раніше мер столиці змінив команду політтехнологів. Але зміст тез залишився без особливих змін. Кличко продовжує топтатися на темі захисту місцевого самоврядування.

Зараз спеціалісти при ньому працюють над масштабуванням партії «Удар» і запустили проект «Української команди». До цього в квітні 2023 р. Кличко літав до США на оглядини і навіть зустрічався із держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Кличко вважався електоральним важковаговиком лише в межах Києва. В планах була загальноукраїнська «засвітка» на довиборах в чернігівському окрузі, але війна зламала ці плани.

Для виходу на національний рівень потрібні ґрунтовні вливання в «медійку» та підтримка частини політичного класу, міжнародних партнерів та великого бізнесу.

Мери інших великих міст поки не палають бажанням йти на конфронтацією із Офісом Президента, тому в регіонах Кличко може сподіватись лише на громадські низові проекти. Але їх ще треба правильно вибудувати та запустити.

Нет комментариев