Публікації Bild щодо російських планів окупації України фактично дублюють аналогічні заяви Путіна


Німецьке видання Bild із посиланням на розвідувальні дані та неназвані джерела написало, що Росія виношує задуми захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя. Новою лінією фронту має стати річка Дніпро.

Зокрема, Bild повідомляє, що Росія планує захопити всю територію Донецької та Луганської областей і до річки Оскіл у Харківській області до кінця 2024 року. Крім того, Росія планує захопити значну частину Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей, включно з містом Харків, якщо це буде можливо, у 2025-му та 2026 роках.

«Усі східні території лівіше Дніпра мають бути завойовані протягом 36 місяців, – заявило джерело. – Тоді річка стане новим фронтом».

Співпадіння?
Примітно, що ці оцінки німецького видання дивним чином співпадають із заявами російського диктатора Володимира Путіна під час так званої «прямої лінії» 14 грудня. Тоді Путін заявив про можливість ескалації військової напруги безпосередньо включно з іншими територіями України.

На чому не акцентують увагу, на жаль, аналітики і ЗМІ – на конкретних епізодах виступу російського диктатора, який заявив, що протяжність російсько-українського фронту – 2000 км. Нагадаю, що до останнього часу протяжність фронту була 1000–1100 км. Дається натяк щодо можливості ескалації військової напруги і розширення лінії бойового зіткнення, безпосередньо включно з іншими територіями України.

По-друге, на що варто звернути увагу, – це заява російського диктатора щодо чисельності російських військ, зосереджених в Україні. За інформацією Путіна, загальна чисельність окупаційних військ в Україні – 617 тисяч. За останніми даними українського Генштабу і західних розвідок, в Україні зосереджено 450–470 тисяч.

Дві основні тези
Таким чином російський диктатор намагається просунути дві основні тези: розширення лінії бойового зіткнення за рахунок можливого наступу вглиб української території і збільшення чисельності російських військ в Україні без проведення другого етапу т. зв. «часткової мобілізації». Збільшення кількості окупаційних військ має, на думку Путіна, створити у західних стратегічних партнерів України і українського Генштабу ілюзію щодо створення російською стороною оперативних резервів безпосередньо на окупованих територіях України.

Тобто Путін дає зрозуміти, що вже наразі збільшено чисельність окупаційного контингенту. Відповідно, буде активізація на різних ділянках фронту.

Примітно, що ці тези російського диктатора підхоплює не тільки видання Bild з посиланням на анонімні джерела у розвідці, але й так званий Інститут вивчення війни (ISW).

«Аналітики» ISW зауважили, що російське військове командування здійснює довгострокову реструктуризацію і розширення з метою формування стратегічних резервів, і Росія поступово мобілізує свої збройні сили для ведення тривалої війни.

Теза про «ведення тривалої війни», на мою думку, співпадає з третім сигналом Путіна, а саме: про подальше продовження так званої «СВО» до закінчення цілей операції. «Мир настане лише тоді, коли Росія досягне своєї мети», – заявив він. Таким чином Путін дає зрозуміти, що «гра буде в довгу».

Цифри
Звертаю увагу на заяву Bild про те, що плани Росії ґрунтуються на мобілізації російської оборонно-промислової бази, щорічних втратах близько 100 000 військовослужбовців у виснажливих наступальних операціях, а також на можливому обранні нового президента США у 2024 році, який різко скоротить або припинить військову підтримку України.

Утім, за оцінками Міністерства оборони Британії, від початку повномасштабного вторгнення росіяни втратили більше ніж 300 тис. військових, проте навіть офіційні особи РФ не знають точну кількість загиблих.

За даними аналітиків, у період з 24 лютого 2022 року по листопад 2023 року офіційні сили МО РФ, ймовірно, втратили від 180 000 до 240 000 осіб пораненими і приблизно 50 000 вбитими. Найманці «Вагнера», ймовірно, втратили близько 40 000 пораненими і 20 000 вбитими.

Таким чином, загалом російська сторона, ймовірно, втратила близько 220 000 – 280 000 пораненими і приблизно 70 000 вбитими. Це дає приблизний діапазон від 290 000 до 350 000 загальних втрат російських бойовиків.

Загальні бойові втрати противника, за даними Генштабу ЗСУ, з 24.02.22 по 18.12.23 орієнтовно склали: особового складу – близько 347 160 осіб.

Заниження та маніпуляції
Нескладна арифметика дає зрозуміти, що інформація Bild щодо щорічних втрат окупантів у кількості 100 000 військовослужбовців у виснажливих наступальних операціях не відповідає дійсності. Більше того, ці дані є значно занижені на користь саме російської сторони. Щорічні втрати окупантів, за інформацією західних розвідок і українського Генштабу, є значно більшими – до 180 тисяч.

З приводу скорочення або припинення військової допомоги Україні з боку США і європейських партнерів – ця інформація, на мою думку, носить відверто маніпулятивний характер.

Вночі 15 грудня президент Володимир Зеленський звернувся до українців зі Львова і повідомив про нові пакети підтримки України від різних країн. «Данія – пакет на мільярд доларів для захисту неба, артилерія, багато чого ще. Норвегія: новий пакет на більше ніж 400 мільйонів доларів, зокрема ППО. Фінляндія теж готує новий пакет. Ісландія готує програму довготривалої фінансової підтримки – дуже вагому. Швеція – теж новий пакет. Очікую, що Конгрес найближчим часом ухвалить необхідне рішення», – повідомив Зеленський.

Крім того, канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що до 2027 року Німеччина може витратити на зброю для України 17 мільярдів євро. До речі, Німеччина – друга після США країна, яка надає найбільшу підтримку Україні.

Зі свого боку президент Сполучених Штатів Джо Байден в інтерв'ю CNN нещодавно заявив, що поки Україна не в НАТО, США нададуть їй такі гарантії безпеки, як Ізраїлю.

Йдеться про надання Україні статусу основного союзника поза блоком НАТО. Статус союзника дозволить Україні отримати військову підготовку та допомогу, включно з прискоренням продажу та лізингу військового обладнання, незалежно від результатів президентських перегонів у Сполучених Штатах Америки.

Показовою є "інформація" ISW, що раптове припинення західної допомоги, ймовірно, рано чи пізно призведе до краху здатності України стримувати російських військових, і за такого сценарію російські війська можуть зрештою просунутися аж до західного українського кордону.

Підсумок
Проте, повертаючись до заяв Bild, – останні повідомили, що їх джерело, знайоме з результатами розвідки, заявило, що Кремль планує покладатися на «фіктивні переговори», продовжуючи проводити наступальні операції, подібно до того, як Росія вела переговори про «Мінські угоди» у 2015 році, в той час як російські військові продовжували окупувати додаткові українські населені пункти.

Натомість на пресконференції у Нью-Йорку у вересні поточного року Лавров заявив, що російські агресори готові до перемовин з Україною, але не збираються припиняти вогонь. Він заявив, що таким чином агресорів вже один раз нібито обдурили, хоча він і не навів конкретного прикладу.

Підсумовуючи, зауважу, що тези російського диктатора і інформація німецького видання з'являються в той момент, коли український уряд заявив про початок переговорів з Європейською комісією для підготовки наступних кроків для руху України до ЄС після рішення Європейської ради.

Нагадаю, 14 грудня на саміті Європейського Союзу лідери підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою.

Таким чином заяви, що Росія виношує задуми захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя і готова «грати у довгу», мають на меті створити інформаційний тиск щодо блокування переговорного процесу. Крім того, поставити під питання подальший характер військово-технічної допомоги Україні з боку наших стратегічних партнерів.
  • 0

Нет комментариев