До "Морського малюка" приєднався "Мамай"




Вчора побачив, як виглядають морські дрони, які розробили в СБУ. Андрій Цаплієнко показав в своєму репортажі два дрони Служби. Чорне море для України відвойовують «Sea Вaby» та «Мамай».

Про перший я вже неодноразово чув раніше: Sea Baby» — це не просто військово-морський дрон, а багатоцільова платформа, яку сьогодні активно використовують для різних завдань. Інший, «Мамай», — дрон-камікадзе націлений на знищення ворожого корабля. Він наразі, за даними журналістів, є найшвидшим об’єктом у Чорному морі та може розганятися до 110 км/год.

Нагадаю, саме завдяки дронам СБУ, Україні вдалося переломити ситуацію на Чорному Морі. Дрони вдруге атакували Кримський міст і вивели його з ладу (він досі не запрацював на повну силу) та вразили велику кількість кораблів чф рф. Тепер більшість кораблів ховається у Новоросійську. А Україна змогла запустити «зерновий коридор» без погодження з рф.

Взагалі відвоювання Чорного моря морськими дронами, американський вчений Тімоті Снайдер назвав найбільшою перемогою нашої держави у 2023 році. Кораблі чф рф терміново перебазовані з окупованого Криму у Новоросійськ. Відносно недорога (в сотні разів дешевша вартості кораблів) розробка, дозволила підбити цілий ряд ворожих суден. Ще одна вражена ціль – Кримський міст. Після удару дронами, міст, як військовий логістичний об’єкт, фактично знищено. Автомобільний транспорт рухається реверсно. Кожна автівка вагою не більше п’яти тонн. Залізничне сполучення використовується тільки для електрички, але не більше п’яти вагонів. Боєкомплект тягнуть виключно поромами.

Загалом, можемо констатувати, що СБУ стала генератором нових військових і технічних ідей у війні, показавши високий рівень військового менеджменту. В короткі строки створили і запустили у виробництво унікальну розробку. Голова Служби Малюк підкреслює, що виготовлення йде в Україні на одному з підземних підприємств, куди не може дістати ворог. Журналіст Цаплієнко знімав сюжет саме на цьому підприємстві, не видаючи його місцезнаходження.

Козака Мамая в Україні зображали сидячим на сотнях ворожих черепів. Морські дрони можна буде малювати на фоні знищених кораблів чф рф, які «Мамай» перетворив на металобрухт.

Нет комментариев