Скандал довкола "квартальних жартів" про біженців набирає обертів



Виринули фоточки з окупованого Криму за 2018 і 2019 рік головної фігурантки скандалу Ірини Гатун. За що її закономірно вписали в «Миротворець»: як особу, що впливає на настрої загалу і співпрацює з ворогом.

Тут же Ірину Гатун послав Культурний кластер «Краків» — 12 січня мала бути вистава з Іриною Гатун «Гатун… про себе… про вас… І про час!», тепер не буде. Пролетів слідом за «сіськадовською» і весь «Чорний квадрат»: «Культурний кластер Краків вимушений розірвати угоду з театральною студією імпровізації «Чорний квадрат» на проведення театрального заходу через моральні аспекти».

Тоді Гатун обізвала нас з вами «проплаченими тварями» (а як інакше? критикувати такі таланти можна хіба за платню) і «хуйлом». Хто не зрозумів – це вона так вибачалась за насмішки з українців, котрі втратили домівки, рідних, життя. Вам не схоже на вибачення? Див. п.1: ви проплачені.

Тобто, вона обрала зображувати «образу» — примітивний хід, варто визнати. Ну, визнай себе довбойобкою: не подумала, не зрозуміла, зганьбилась, більше не буду… Але ні: винні ми, що не оцінили її творчих старань. Схоже, вони щиро всіх вважають лохами, котрі і таке схавають.

Її партнер по жарту Юрій Великий теж ніби вибачився. Він, щоправда, обрав більш вишуканий стиль єврейських анекдотів сталінських часів: серії «Я сильно вибачаюсь, що ви ідіот». В сенсі, йому шкода, що нас це образило. Причин для образ і обурення він, як і Гатун, не бачить. Бо це вони так «заохочують до вивчення державної мови», а ми по-дурному реагуємо на просвітництво.

Таке. В цілому проблема більше у держфінансуванні такого, ніж у «Кварталі». А ще більша проблема – в кількості тих, хто з такого відвертого знущання сміється, аніж в тих, хто «жартує». Бо буквально 10 років тому так само зі сцени (і ці ж люди) знущались з україномовних мешканців західних регіонів України. І ці ж глядачі з того іржали.

Я переконаний: актор (музикант, танцівник, гуморист – хто завгодно) зобов'язаний піднімати культурний рівень глядача, а не опускатись до рівня найтупішого з аудиторії. Так, вони «мають право, в нас демократія» (як пишуть в багатьох коментарях) – але має бути внутрішнє обмеження, розуміння моменту.

«Вони роблять корисну справу — піднімають настрій» (так само з коментарів багатьох) – позиція теж, мабуть, має право на існування. Але чому хтось вважає, що люди, які пишуть сценарії і виходять на сцену під політичне замовлення і політичні реалії, знов не розвернуться в інший бік?

Так, не варто дурити себе: «Квартал 95» і «Дизель Шоу» від початку заточувались під мінусування політичних опонентів замовника. Тому я і відслідковував їхні жарти: щоб зрозуміти, хто й кого замовив цим разом і на чому акцентують з точки зору чорного піару.

Зрештою. Кеш не горить. Жартували про побитих і вбитих майданівців – «ебонітові палички». Жартували про вбитих голодом українців – «сеньйор Голодомор». Жартували про україномовних і українськокультурних – «рагулі». Жартують про евакуйованих, котрі втратили все і поховали рідних та пробують якось знайти місце в новому житті, — «сіськадовська»…
Ну, і так само жартували б, за інакшого розвитку подій, про всіх українців і українську мову, історію – якби Росії вдалось окупувати Київ і всі наші території. Нехай до окупаційної сцени долучились би не всі поголовно, але помітна частина авторів і виконавців оцього «сіськадовська». Чому ні? Що би їх мало зупинити?

Вони були на коні і отримували величезні гроші до війни (а противники проросійського контенту, як я, були маргіналами). Лишились на коні і отримують величезні гроші зараз (а я все ще маргінал як захисник і пропагандист українського та ворог російського)… Будуть на коні і завтра, не погребують взяти гроші від росіян, щоб принижувати жартами (знов, як на початку кар’єри) «хахлов».

Чому ні? Їм же ніхто не показав, що вони були не праві. І самі вони цього явно не розуміють (їхні «вибачення» сьогодні були не за жарт, а за те, що його хтось міг не так зрозуміти). Вони не прийняли своєї провини за війну: бо напихали російським контентом наш простір, робили з України «другую Россию»

Якщо ці жарти зараз подобаються частині російськомовних бійців в шанцях – так жоден з цих бійців не зробив нічого, щоб прикликати сюди війну, їх нема в чому звинувачувати. А зараз такий боєць проливає кров, гине, бо пропагандисти «русского міра» на сцені притягли сюди цей «русскій мір» на танках. А тоді перевдягнули касавароткі на вишиванки і почуваються так само комфортно.
Війна буде вічною, поки ми не вивчимо цей урок: «русскій мір» веде за собою російські окупаційні війська.

Нет комментариев