Тайванські вибори: колір має значення




У цю суботу 13 січня мешканці 24-мільйонного Тайваню (Китайської Республіки) оберуть президента, віце-президента та парламент – Законодавчий Юань.

Від результатів виборів залежить критична перспектива відносин з КНР, яка веде підготовку до приєднання острова. Тому ці вибори ставлять гостро екзистенційні питання майбутнього регіону. У новорічному привітанні глава Китаю Сі Цзіньпінь чітко і зрозуміло сказав: возз’єднання країни є історичною неминучістю.
Балотуються на Тайвані три кандидати:

1. Лай Цінде – від «зелених», тобто Демократичної прогресивної партії, нинішній 64-річний віце-президент і колишній прем’єр, лікар, прихильник нинішнього фактичного суверенного статус-кво Тайваня без формального оголошення незалежності. Кредо кандидата: навіщо оголошувати незалежність, якщо Тайвань і так де-факто таким є? Він найбільше подобається прихильникам суверенного Тайваню. Китаєм сприймається як небажаний кандидат. Лай Цінде має підтримку серед переважно робітників, підприємців та самозайнятих осіб, територіально до нього прихильні виборці південного Тайваня.
Однак, проти Лая грає економічний стан країни. Він переносить на себе негатив політики нинішньої президентки Тайваню, також представниці «зелених», Цай Інвень – низькі зарплати, високі ціни на житло, неякісні держпослуги.

2. Хоу Юй – від синіх» — націоналістичної партії Гоміньдан, мер Нового Тайбею, колишній керівник поліції, прихильник діалогу з КНР. Він також виступає проти формального оголошення незалежності. Має підтримку переважно у середньовіковій категорії виборців 45-60 років, держслужбовців, військових, вчителів та пенсіонерів. Більша підтримка спостерігається на півночі Тайваня.

3. Ке Веньчже – від «бірюзово-білих» — Тайванської трудової партії, 64-річний колишній мер Тайбея і хірург. Він більш популярний серед молоді, студентів та «білих комірців», а також в Новому Тайбеї. Себе називає раціональним або «науковим» технократом, представником третього шляху». Свою партію він заснував декілька років тому назад і основну ставку в кампанії зробив на виборців, які розчарувались у «зелених», але які не бажали б підтримувати і «синіх» з Гоміньдану. Він позиціонує себе як критик чинних еліт, робить ставку на внутрішню політику, питання енергетики, житла, генерує короткі та влучні меседжі, що добре сприймаються молодими виборцями.
Фаворитом передвиборчої гонки є Лай Цінде. Ще восени стояло питання, що Хоу Юй та Ке Веньчже домовляться між собою і висунуть спільну кандидатуру, але цього так і не сталось. Причина банальна для всіх амбіційних політиків: розбіжності відносно результатів опитувань, на базі яких потрібно було б визначитись із спільним кандидатом на двох.

Китайська військова загроза є електоральним фактором, який суттєво впливає на хід передвиборчої кампанії. Головна риторика Лая Цінде – звинувачення Гоміньдану та його кандидата у поступливості Пекіну. Лай дуже не подобається Пекіну, бо той вважає його «небезпечним сепаратистом» через минулі фрагменти біографії, а також через кандидатку у віце-президенти в парі – Сяо Біхім – колишню представницю Тайваня в США, що народилась у Японії та є активною прихильницею розширення визнання острова на міжнародній арені. Перемога Лая може призвести до більшої взаємодії Тайваня із США, що однозначно підвищить рівень конфліктності із Китаєм.
Гоміньдан знаходиться в опозиції, а тому «прокачує» тему, що перемога Лая Цінде призведе до ризику війни із Пекіном. Партія так і формує свою позицію: ці вибори – вибір між війною та миром. І звісно, Гоміньдан пропонує опосередковано мир. Багато хто з виборців налякані риторикою кампанії і схильні відчувати, що перемога Лая Цінде – це шлях до війни. Кандидат у віце-президенти в парі з Хоу, ведучий політичних ток-шоу – давній та активний прихильник возз’єднання Тайваня із Китаєм.
Програма Хоу Юя полягає в тому, що мають бути налаштовані регулярні консультації із Пекіном з метою періодичного зняття напруги. Популярність Хоу як раз і збільшилась за останні місяці через нагнітання страху потенційної війни, який пов’язується з продовженням мандату «зелених». Очевидно, можна припустити, що найбільш бажаним для Китаю буде варіант перемоги Хоу Юя та утвердження Гоміньдану.

Ке Веньчже не відкидає діалогу із комуністичним Китаєм для захисту фактичного статусу острова, однак апелює до необхідності збільшення видатків на оборонну промисловість. При цьому, звинувачує зелених» у «провоєнній» позиції щодо Китаю, а «синіх» — за «надто шанобливе ставлення». Себе вважає прихильником ідеї «стримування та комунікації» із КНР, проте в його кампанії китайська тема не є основною.
Опитування показують різні результати, найбільш усереднені дають Лаю Цінде 34-38%, Хоу Юю – 30-33%, Ке Веньчже – 21-25%. Що цікаво, не дивлячись на лідерство Лая, його «зелена партія» пасе задніх на парламентських виборах до Законодавчого Юаня, що відбудуться одночасно із президентськими. У опитуваннях на парламентські вибори лідирує «Гоміньдан».

Було б непрактично виключати суттєве втручання Китаю у виборчу кампанію на Тайвані. Пекін розгорнув кампанії з дезінформації з метою дискредитації Лая Цінде та використовує військові маневри та економічні обмеження для тиску на Тайбей. До цього практика свідчила, що втручання Пекіна у вибори завжди приводила до протилежних результатів, однак завжди все буває вперше.

Тайванські вибори – стрес для геополітичного балансу між США та Китаєм. Вони визначать безпековий сценарій розвитку регіону Південно-Китайського моря. На даний момент діє колись зручний для всіх сторін «консенсус 1992 року» — дипломатична формула, на основі якої офіційні особи Китаю та Тайваню мовчки визнають існування «єдиного Китаю», однак чітко не визначають його зміст. Очевидно, ця формула вже застаріла, надто багато гравців хотіли б змінити ситуацію.

Що стосується українського інтересу, сподіваюсь, тут все зрозуміло: ми не зацікавлені у появі нового конфліктного вогнища в світі, оскільки це відволіче ресурси та увагу США. Тому, чисто теоретично, нас би більш влаштувала перемога Хоу Юя, який є прихильником стабілізаційного курсу і діалогу з КНР. За останні тижні Хоу Юй дійсно скоротив своє відставання від Лая Цінде, однак голоси у першого активно відбирає Ке Веньчже і це велика електоральна проблема.

Нет комментариев