Фінансова петля на шиї Росії


Дракон прийде – порядок наведе: китайські банки вирішили обмежити роботу з Росією після загрози санкцій США.

Усі компанії, які постачають до Росії підсанкційні товари, наприклад, чіпи, які потім застосовуються в ракетах, «як і раніше користуються нашою фінансовою системою», говорив замглави Мінфіну США Уоллі Адеймо, додаючи, що під удар можуть потрапити кредитні організації, які «навмисно чи ненавмисно оминають санкції».



Турецькі банки разом з китайськими почали масово блокувати платежі з Росії.
Проблеми з платежами пов'язані з новими регуляційними заходами Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC), із-за яких банки поставили операції на паузу та чекають на роз'яснення.
22 грудня було опубліковано нову постанову OFAC про регуляційні заходи. Вона має дуже широкі формулювання. Згідно з цими правилами, як заявляються, іноземні банки, які підтримують військові зусилля Росії, теж підпають під санкції.

Після початку війни в Україні Туреччина подвоїла постачання товарів до Росії, замінюючи західні компанії, що пішли, і допомагаючи російському бізнесу обходити обмеження. За підсумками першого півріччя 2023 року турецький експорт до Росії досяг рекордних $4,9 млрд проти $2,6 млрд за той же період роком раніше. Експорт товарів подвійного призначення — тобто тих, що можуть використовуватися для виробництва зброї, — підскочив у 5,6 разів до $158 млн за січень–вересень.

У Туреччині під блокуючі санкції США вже потрапили 7 фірм, які постачали в РФ мікросхеми, літій-іонні батареї, обладнання для обробки металів, а також закуповували підсанкційні товари в Штатах і перенаправляли компаніям, пов'язані з російським ВПК. Окремі персональні санкції, що включають, зокрема, візовий «бан», запроваджено стосовно громадянина Туреччини Берка Тюркена, який, за американськими даними, співпрацював з російською розвідкою і був залучений до постачання технологій для підсанкційних компаній з РФ.

У листопаді американський Мінфін вже додав до чорних списків понад 20 компаній з Китаю, Туреччини та Об'єднаних Арабських Еміратів, які, за даними Вашингтона, постачали РФ підсанкційну продукцію.



Тим часом ЄС оголосив початок конфіскації резервів Росії.
Країни Євросоюзу розпочали реалізацію пропозиції Єврокомісії щодо використання на користь України доходів, отриманих від $300 млрд заморожених активів Росії, заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент ван Петегем. Він та його колеги підтвердили «твердий намір швидко просуватися у цьому питанні».
«Робота технічно вже розпочалася, і ми збираємося досягти швидкого прогресу», — підкреслив ван Петегем.

Активи Центробанку Росії на $300 млрд були заморожені країнами G7 та Австралією у 2022 році після початку війни в Україні. Понад $220 млрд перебувають у ЄС: вони включають готівкові та державні облігації у євро, доларах та інших валютах.

У Києві неодноразово закликали передати ці кошти на поновлення країни. Президент України Володимир Зеленський наголошував, що це буде «справедливим та законним» кроком, а також сигналом для всіх «потенційних агресорів» у світі.

У грудні 2023 року Єврокомісія затвердила механізм оподаткування прибутку від заморожених російських активів і дозволила направити отримані кошти на допомогу Україні. Повідомлялося, що ЄК розраховує зібрати з цією метою до €15 млрд.

Другий підхід передбачає повну конфіскацію активів. Наприкінці грудня США розпочали термінові переговори з союзниками «Великої сімки» (G7) щодо реалізації цієї ініціативи. Білий дім наполягає, щоб Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Канада та Японія виробили стратегію до 24 лютого – другої річниці вторгнення.

До цього США запропонували країнам G7 визнати себе постраждалими від російської агресії проти України і на цій підставі конфіскувати всі заморожені резерви Центробанку РФ.

Далі планується перераховувати ці кошти Києву траншами через Світовий банк чи Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). При цьому, перекази будуть зараховуватися як «аванс» у рамках компенсації за шкоду від війни, яку має виплатити Росія.

Нет комментариев