Фол із американською військовою допомогою Україні




Фол, який стався із американською військовою допомогою Україні, став фактом саме через свідоме використання цієї теми як передвиборчої теми Байдена та демократів.

Ставка на політизацію цієї теми, та її підняття на власний передвиборчий прапор демократами, поєднання із міграційною реформою перетворили український пакет допомоги у зручний об’єкт для політичної та медійної атаки з боку республіканців, зробили їх більш непоступливими.

По мірі тріумфального успіху Трампа на праймеріс та кокусах кількість прихильників української допомоги навіть серед поміркованих республіканців поступово зменшується.

Багато хто із сенаторів-республіканців та членів Палати представників, розуміючи зростаючу популярність Трампа та суттєве укріплення його електоральних позицій, починають підігравати Трампу чи, принаймні, не йти на конфлікт з його риторикою, в якій зроблений акцент на необхідності зупинки допомоги Україні.
Саме цим пояснюється той факт, що із 70 сенаторів, які підтримали українську допомогу в Сенаті, лише 22 були республіканцями. Раніше кількість серед прихильних Україні сенаторів-республіканців була значно більшою.

Тепер ситуація із єдністю Республіканської партії ще раз буде піддана серйозному виклику, якщо буде спроба поставити законопроект про іноземну військову допомогу у Палаті представників в обхід вето спікера Майка Джонсона.

Адже для цього потрібно буде зібрати 218 підписів членів Палати представників. Враховуючи, що у демократів зараз є лише 213 голосів (додався нещодавно ще один новообраний член Палати від демократів після спеціальних виборів у 3-му округу штату Нью-Йорк), то ще потрібно мінімум 5 голосів республіканців.

Якщо хтось із них підпише, то викличе несамовиту публічну лють Трампа і обструкцію з боку його партійної групи, яка зростає і зміцнюється. Джонсон також навряд чи ризикне піти на компроміс із демократами, бо у свій час це коштувало посади його попереднику Кевіну Маккарті.

Тому ситуація залежить навколо важливості усвідомлення якомога більшої частини Республіканської партії важливості української допомоги в контексті зовнішньополітичної стратегії США та зменшення градусу напруги навколо теми допомоги Україні.

Проте, поки Трамп має особистий політичний вплив на ситуацію – зрушити цей процес буде надзвичайно важко. Але можливо.

Нет комментариев