Британія на порозі зміни влади


Британія на порозі зміни влади. Кір Стармер – лідер лейбористів – упевнено торує собі шлях до прем’єрства, але й торі не збираються ще пакувати речі з Даунінг-стріт.

2 травня в королівстві пройшли локальні вибори місцевих рад та мерів. Торі зазнали найбільшого провалу на місцевих виборах за останні 40 років – втратили десь 473 членів місцевих рад.

У порівнянні з минулими виборами відбувся зсув у бік лейбористів у 9 із 10 округів на виборах у місцеві ради. Лейбористи ефектно взяли ті регіони, які найбільш активно голосували за вихід з ЄС у 2016 році.
Найбільше торі втратили в Ессексі на сході Англії – головному електоральному полі, де буде вирішуватись доля загальних парламентських виборів, які можуть відбутися наприкінці року.

Лейбористи збільшили своє представництво на 185 місць і отримали велику перемогу у Південному Блекпулі – давнішньої електоральної бази лейбористів, однак втраченої ними у 2019 р. Ліберальні демократи отримали нових 104 місця.

Що цікаво, лейбористи вперше за 50 років електоральної історії взяли округ Рашмор, де панували консерватори. У свій час навіть колишній прем’єр-лейборист Тоні Блер не міг там перемогти.
Лейбористи, звісно, на марші зараз, однак вони очікували трохи більшого тріумфу. Кампанію їм підпортила відверто проізраїльська позиція Стармера. Він заявив, що Ізраїль має право і обов’язок захищати своїх громадян.

Для Стармера це важкий іспит, адже лівацький контингент активно співчуває палестинцям в Газі. Стармер такою позицією бажав перекрити шлейф від попереднього лідера Джеремі Корбіна, коли на лейбористів почали наклеювати ярлик антисемітської сили та прихильників ХАМАС.

Через таку позицію партія втратила, до речі, раду Олдхема в графстві Великий Манчестер. В районах з найбільшою чисельністю мусульманського населення Блекберн та Бернлі виборці підтримали саме консерваторів також через проізральську позицію Стармера.

Якщо переносити результати місцевих виборів на національний розрахунок голосів, то можна побачити, що у лейбористів наразі 35% голосів, у консерваторів – 26%, ліберальних демократів – 16%, інших партій – 22%.

Фокус у тому, що втрачені консерваторами виборці не відійшли всі до лейбористів. Від падіння підтримки торі виграли переважно ліберальні демократи, зелені та інші партії. За такого розкладу лейбористам дуже багато місць в парламенті не вистачить для формування однопартійної більшості. Але це на даний момент.

Зараз серед консерваторів будуть спроби усунути чинного прем’єра Ріші Сунака. Серед найімовірніших наступників називають Пенні Мордонт – першу міністерку оборони у 2019 році та лідера Палати громад нині.

Повернення Кемерона в уряд як раз і було викликано бажанням врятувати Консервативну партію від прогресуючого електорального падіння. У будь-якому випадку, торі потребують нового дихання перед виборами.

Нет комментариев