Слідом за Путіним Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Шойгу і Герасимова


Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу і глави Генштабу Валерія Герасимова. Їх обвинувачують в ударах по цивільних об'єктах і мирних громадянах в Україні, повідомляє сайт суду.

Згідно з постановою, Шойгу і Герасимов несуть відповідальність за низку воєнних злочинів, серед яких — нанесення ударів по цивільних об'єктах, заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільному населенню, віддання злочинних наказів, злочини проти людства і нездатність здійснювати належний контроль над силами, які перебувають під їхнім командуванням. Зазначені дії підпадають під статті 8(2)(b)(ii), 8(2)(b)(iv), 7(1)(k), 25(3)(a), 25(3)(b) та 28(a) Римського статуту — основного документа, що регулює повноваження МКС.

"Є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані російськими збройними силами по українській електроенергетичній інфраструктурі з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року. Протягом цього періоду російські військові завдали великої кількості ударів по електростанціях і підстанціях в Україні", — зазначили в суді.

До складу суду, що розглядає справу, входили головуючий суддя Серхіо Херардо Угальде Годінес, а також судді Розаріо Сальваторе Айтала і Хайкель Бен Махфуд.

У березні минулого року суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна і дитячої обмудсменки Марії Львової-Бєлової.
Путіна підозрюють у скоєнні воєнних злочинів: незаконній депортації населення (дітей) та їх переміщенні з окупованих територій України на територію РФ. Аналогічні звинувачення висунуто проти Львової-Бєлової. Ордер на арешт Путіна і Львової-Бєлової було видано за прокурорським запитом. Злочини, які інкримінують Путіну, відбувалися на окупованій території України щонайменше з 24 лютого 2022 року.

7.06.2024 від Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі зажадали видати ордери на арешт Медведєва, Соловйова, Симоньян та інших пропагандонов.
Міжнародна федерація за права людини (FIDH) зажадала від Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі видати ордери на арешт голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва і російських пропагандонов.

Зокрема, правозахисники пропонують притягнути до відповідальності пропагандона Володимира Соловйова, головну редакторку телеканала RT Маргариту Симоньян, главу медіагрупи «Россия сегодня» Дмитра Кисельова і телеведучого Сергія Мардана.

Правозахисники проаналізували понад дві тисячі відеозаписів із висловлюваннями російських пропагандонов, які вони зробили після початку війни проти України, і виявили приблизно 300 заяв, які відповідають визначенню «мова ненависті» щодо українців.

"Щодня українці гинуть під російськими бомбами. Мирних українців в окупації затримують і катують, українських дітей депортують до Росії. <...> Ці серйозні порушення прав людини були б неможливі без дегуманізуючої кампанії російських пропагандистів, які так само винні, як і ті, хто натискає на курок, вбиваючи українських мирних мешканців", — наголосила віцепрезидентка FIDH Олександра Матвійчук.

На думку правозахисників, дії російських пропагандонов можна кваліфікувати як злочин проти людяності. Результати свого дослідження FIDH направила в офіс прокурора МКС, зазначили в організації.

Також вони поклали відповідальність за переслідування українців за допомогою мови ненависті на першого заступника глави адміністрації президента РФ Олексія Громова, який курирує державну пропаганду на російському телебаченні.
Як зазначають у FIDH, пропагандони сприяють військовим злочинам Росії, поширюючи ненависть до мирних жителів України.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що рішення МКС «юридично нікчемні»:
"Росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду і зобов'язань за ним не несе. З цим органом Росія не співпрацює", — пояснювала вона.

У травні минулого року слідчий комітет заочно висунув обвинувачення і оголосив у розшук прокурора і суддів МКС, які видали ордери на арешт Путіна і Львової-Белової.

Міжнародний кримінальний суд було засновано 1998 року відповідно до Римського статуту. Суд не входить до структури ООН, але наділений мандатом судити фізичних осіб за воєнні злочини, геноцид і злочини проти людяності.
Росія підписала Римський статут 2000 року, але не ратифікувала документ.

Гаага чекає.
"Скільки мотузочка не в'ється,
А зів'ється вона в петлю.
" ©

16 жовтня 1946 року за вироком Нюрнберзького трибуналу було страчено нацистських злочинців: Ріббентропа, Кейтеля, Кальтенбруннера, Розенберга, Франка, Фріка, Штрейхера, Заукеля, Йодля і Зейсс-Інкварта.

Юліус Штрейхер, наприклад, був усього лише головним редактором антисемітської та антикомуністичної газети «Штурмовик», ідеологом расизму. Він був єдиним із підсудних у Нюрнберзі, якого визнали винним винятково за друковану пропаганду, а не за реальну участь в ухваленні рішень про війну і геноцид.
Страчений через повішення за вироком Нюрнберзького трибуналу за антисемітську пропаганду і заклики до геноциду.

На Московії є низка персон (прізвища і «справи» їхні ви прекрасно знаєте), які особливо завзято трудяться на ґрунті пропаганди й анти-українізму, яким треба тримати напоготові шиї чистими, а мотузки намиленими.
Так говорив Заратустра.



Апдейт 27.06.2024. ПАРЄ ухвалила резолюцію про створення спецтрибуналу для Путіна і російського командування за воєнні злочини.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила резолюцію про створення спеціального трибуналу для президента РФ Володимира Путіна і російського військового командування за військові злочини в Україні.

"У трьох резолюціях, ухвалених сьогодні після спільних дебатів у Страсбурзі, ПАРЄ виклала плани притягнути Володимира Путіна та його генералів до відповідальності за агресію проти України, посилити санкції проти Росії та протидіяти її спробам «стерти» українську культурну ідентичність", — ідеться в повідомленні на сайті організації.

Там наголошується, що створення спеціального трибуналу стало «найкращим можливим варіантом з точки зору правової основи та політичної легітимності» для притягнення керівництва Росії за злочини. Спецтрибунал буде створено на базі угоди Ради Європи з Україною. Представники Нідерландів запропонували провести такий трибунал у Гаазі. ПАРЄ також знову закликала конфіскувати активи Росії та передати їх до міжнародного компенсаційного фонду для України.

В окремій резолюції Парламентська асамблея запропонувала способи усунення «прогалин і лазівок» в чинних санкціях проти Росії, а саме внесення до списку і заборону суден «тіньового флоту», посилення експортного контролю та притягнення материнських компаній до відповідальності за дії їхніх дочірніх фірм.

У третій резолюції ПАРЄ засудила систематичні зусилля Росії зі «стирання» української культурної ідентичності — такі, як переписування підручників історії, знищення культурної спадщини та «русифікація» дітей.

Нет комментариев