Влада України, очевидно, адекватно відреагує на відсутність "червоних ліній"


Заяву Зеленського про підготовку рішення, котре «зміцнить українську духовну незалежність» багато хто потрактував як анонс заборони врешті діяльності РПЦ на території України.

Можливо, це теж наслідок Курської офензиви/ наступу: не тільки союзники зрозуміли, що по факту «червоних ліній» для Путіна, судячи з відсутності реакції, не існує. Відповідно, серед союзників швидко поширились настрої «дарма ми були настільки обережними, дарма ми настільки суворо стримували ЗСУ в діях, дарма ми обмежували постачання зброї — і щодо кількості, і щодо потужності, адже наші страхи ескалації були, як виявилось, фантомними».

Ну і, своєю чергою, влада України теж, очевидно, адекватно відреагує на відсутність «червоних ліній»: РПЦ як розгалужена агентурна і агітаційна мережа дійсно становить реальну і велику загрозу нацбезпеці. Плюс в контексті майбутніх переговорів і геополітичного торгу «ми можемо не забороняти РПЦ» і «ми можемо відкласти/скоротити запровадження вже наявної заборони» — це два геть різних аргументи, їхня вагомість відрізняється на порядок.

Ну і з позиції «ми вже заборонили, але що ви можете нам запропонувати?..» є можливість оперувати термінами заборони, масштабом заборони, наслідками заборони, обміном/ арештом руссо-попів, арештом і конфіскацією майна… Та багато чим. Якщо згори не тисне не так ескалація, як серйозне побоювання ескалації в союзників.

Нет комментариев