Ефективність переслідування зрадників: або чому такі особи як Руслан Тарпан й досі не повернули вкраденого




Зрадників в Україні виявилося чимало. Деякі з них викриті, внесені в реєстри та бази на кшталт «Миротворця». Про деяких відомо лише спецслужбам, і ті розслідують їх діяння в режимі секретності. Та ще немало зрадників продовжують уміло маскуватися серед купи наших чиновників, суддів і підприємців. Їх викриття та кара, сподіваюся, попереду.

Та зараз мова піде про те, що ж далі відбувається з особами, які розкрадали державу, привласнювали комунальне майно, співпрацювали з ФСБ та роками будували тут в Україні «руській мір». Що далі — після того, як було викрито, оголошено їм підозри та внесено до бази Інтерполу? Може хтось із них повернув награбоване? Може з когось держава стягла в бюджет їх майно та закордонні активи?

Приклад колишнього депутата Одеської міськради та казнокрада Руслана Тарпана, що перебуває у розшуку з 2017 року засвідчує зворотнє.

Кримінальна хронологія

1. Тарпан звинувачений у створенні ОЗУ із розкрадання державних коштів у особливих великих розмірах на проєкті «Глибоководний випуск», що будували в Одесі. unn.ua/news/afera-u-600-mln-na-glibokovodnomu-vipusku-pochalasya-z-pidrobki-dokumentiv-detali-slidstva Далі ці гроші були незаконно виведені за кордон. У Монако, зокрема. Де теж відкрили власне фінансове розслідування та арештували рахунки й майно членів родини Тарпана та його підставних осіб. unn.ua/news/kolishnya-druzhina-tarpana-perebuvaye-pid-zastavoyu-u-monako-a-yiyi-mayno-areshtovano

2. Фірми Тарпана фігуранти десятків кримінальних проваджень за фактами розкрадання коштів Одеси та громади на підрядних роботах з будівництва та реставрації різних приміщень, історичних будівель, державних та медичних установ.

3. Тарпан нахабно привласнив собі культурну історичну пам'ятку Будинок Русова в Одесі, що є візитівкою Одеси. І за неї вже не перший рік із його фірмами, приватними ЖЕКами та чорними реєстраторами Тарпана судиться мерія. intent.press/news/society/2024/truhanov-spodivayetsya-sho-majno-tarpana-v-budinku-russova-zabere-derzhava/

4. Тарпан привласнив, а згодом переписав на росіянина www.dsnews.ua/ukr/politics/razyskivaemyy-interpolom-ruslan-tarpan-perepisal-na-rossiyanina-tri-ukrainskih-kompanii-opendatabot-09052024-500908 (свого бізнес-партнера) Раміля Шайдулліна історичну будівлю у центрі Одеси, що розташована на Приморському бульварі, 7. Останні теж незаконно вивозив кошти до росії.

5. Тарпан фінансував збройні російські формування, за що отримав спочатку відзнаку і грамоту від ворога, а згодом і підозру від СБУ. glavred.info/politics/beglomu-odesskomu-eks-deputatu-tarpanu-sbu-zaochno-vruchila-podozrenie-v-gosizmene-10560311.html

«Руській мір»

Тарпан був натхненником розвитку «руського міра» в Одесі. Він зводив пам'ятник Катерині ІІ і брав на це російські гроші у “Россотруднічєства”. За це його на весь світ вихваляли потім головний рупор кремля Марія Захарова.
usionline.com/opinion/kateryna-ii-i-rossotrudnichiestvo-staie-tsikavo/

Оточення зрадника в Україні

На разі, Тарпан вже 7-ий рік поспіль переховується за кордоном. В Офісі генпрокурора кажуть, що проживає втікач в ОАЕ, але часто бував у Болгарії, росії, країнах Африки. 7 років його не можуть упіймати та екстрадувати в Україну, хоча запит на його екстрадицію скерований, і «червона мітка» в Інтерполі — є. apostrophe.ua/ua/news/society/2024-05-14/podozrevaemomu-v-gosizmene-ruslanu-tarpanu-interpol-prisvoil-krasnoe-opoveschenie-rozyiska---prokuratura/321345

Паралельно весь цей час Тарпан ще й судиться в Україні. Його адвокати і друзі намагаються вберегти активи зрадника та допомогти йому уникнути кримінальної відповідальності. Важко повірити, що такі взагалі знаходиться, але за обіцянки грошей, вони дійсно йдуть на співпрацю з Тарпаном. Щоправда, це погано для багатьох з них звершилося.

1. Судді одеського суду та його голова Кічмаренко, наприклад, за проданий виправдальний вирок для членів ОЗУ Тарпана отримав провадження ВРП parlament.ua/news/diyalnist-odeskogo-suddi-kichmarenka-shho-vipravdav-grupu-tarpana-rozslidue-vrp/ та не далекий від перспективи сісти за це хабарництво.
2. Кілька груп адвокатів, що бралися за замовленням Тарпана в надії заробити трохи грошей, врешті були ним «кинуті» й зосталися без обіцяних гонорарів, а деякі самі стали фігурантами кримінальних справ через свого клієнта.
3. Чиновники апарату одеської мерії, що мали підроблювати докази невинуватості Тарпана та брати на себе відповідальність за його злочини, згодом отримали свої кримінальні проблеми, підозри. І Тарпан усім їм відмовив у фінансуванні адвокатів та внесенні застав.
4. Бізнес-партнер Тарпана із забороненої партії ОПЗЖ, який допомагав втікачу отримувати державні тендери, не так давно й сам отримав підозру від НАБУ.
5. Також було ще там кілька «перемовників», які навіть їздили вояжем до заступника генпрокурора у Київ «порішати за Тарпана». Але й вони залишилися хіба, що з клеймом «пособників зраднику» та пустими обіцянками про великі гонорари.

І що ж далі?

Попри все перераховане, а це лише 10-та частина, Тарпан й досі має доступ (через своїх «довірених») до управління накраденими в Україні активами. Те саме й закордоном, бо АРМА ніяк не може встановити повний перелік його майна. І все це продовжує приносити йому прибуток. Під час війни зрадник України продовжує тягти гроші з нашої держави. А це й оренда приміщень, й приватні ЖЕКи, й навіть нові будівельні підряди, odessa.comments.ua/ua/news/society/developments/4863-v-odesi-mayzhe-90-mln-grn-zarobila-kompaniya-yaki-pov-yazuyut-z-kolishnim-odeskim-deputatom-ruslanom-tarpanom.html які й надалі отримують підконтрольні йому фірми від Одеської ОВА.

Чомусь і досі ефективний менеджмент АРМА теж не звертає на це увагу. Злочинно набуте майно «групи Тарпана» перебуває як в Україні, так і у країнах, на які розповсюджуються повноваження та міжнародні угоди АРМИ: в ОАЄ, Болгарії, росії, Франції, та африканських країнах. А вартість цих активів, що можуть бути використана на користь України та ЗСУ сягає понад 1 млрд гривень.

А тому питання про ефективність заходів з переслідування зрадників нашої держави (таких як Тарпан та багатьох інших) дуже відкрите. І дуже болюче. Усі вони на третій рік війни не віддали й копійки з вкраденого та не сплатили своїх репарацій за те, що пропагували тут «путінізм». І допоки так буде, то й зрадників, навряд, стане менше.

Адже безкарність породжує вседозволеність…

Нет комментариев