Telegram буде унормований. До цього все йде в Україні


Telegram буде унормований. До цього все йде в Україні. Можливо, для декого це стане маркером підготовки до майбутніх повоєнних виборів (а значить і завершення гарячої фази війни).

Наразі ця платформа спільного доступу є основним джерелом інформації для 70% українських громадян. 40% громадян беззастережно довіряють контенту анонімних телеграм-каналів.

І це при тому, що Telegram — офшорна компанія із закритою структурою власності, із ймовірністю розміщення частини серверів на території РФ, в якій продовжує працювати частина базової команди.

Блокувати Telegram насправді можна, але навіщо? Почнемо з того, що це не сталий сайт, а месенджер-застосунок, ІР-адреси якого постійно змінюються. Зрозуміло, що їх нереально постійно відстежувати, адже залишаються можливості для користування vpn-сервісами.

Теоретично влада могла б досягти видалення його з офіційних магазинів App Store та Google Play, але українці все одно зможуть отримати до них доступ, скориставшись vpn.

Telegram приносить певну користь в інтересах української безпеки. За допомогою месенджеру можна підтримувати зв'язок із громадянами України на окупованих територіях, а також впливати на громадян Росії, організовуючи інформаційно-психологічні операції. Але це залишається у компетенції СБУ та ГУР МО як найбільш результативних силових структур зараз.

Зараз ви побачите стандартний вереск, тупотіння ніжками і скиглення медіатусовки по типу «Караул, обмеження свободи слова!». Воно буде інспіроване тими, хто звик в цього сегменті медіабізнесу (а Telegram — це добре влаштована оаза прибутків) добре заробляти. Це і розміщення платного контенту, несплата податків, кампанії з очорніння різних осіб та фірм тощо. Сюди плюсуйте наркотрафік, порнографію, шахрайство тощо.

Тому абсолютно логічним і справедливим кроком має стати законодавче унормування Telegram. Треба всього лише зробити принципово п'ять речей.

1. Прирівняти Telegram до субʼєктів у сфері медіа з поширенням на нього профільного закону.

2. Заборонити користування Telegram для держслужбовців на робочих пристроях, як, наприклад, це поширено в деяких країнах Заходу.

3. Зобов'язати відкрити повну структуру власності та джерела фінансування анонімних telegram-каналів.

4. Змусити Telegram відкрити представництво в Україні. І зробити це якомога швидше, адже звернень буде багато, враховуючи постійне ігнорування платформи українських звернень.

5. Зобов'язати платформу удосконалити політику звернення українських правоохоронців та держорганів з приводу контенту, який порушує законодавство.

За моєю інформацією, найближчим часом можуть бути дієві новини в цій царині. На всякий випадок нагадує, що одним Telegram життя не завершується. Є багато інших популярних та сучасних месенджерів та платформ отримання інформації.

Нет комментариев