Ескалація ядерного шантажу від Путіна


Путін запропонував зміни до російської доктрини ядерного стримування: щоб Росія «мала право» ядерним ударом стримувати взагалі будь-які загрози, а не тільки відповідати на застосування ядерної зброї проти неї.

Агресія проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави, розглядатиметься як спільний напад на РФ.

Росія може розглянути питання застосування ядерної зброї вже після достовірних даних про масований старт ракет і БПЛА при перетині кордону.

Росія залишає за собою право застосувати ядерну зброю у разі агресії щодо Білорусі.
Росія залишає за собою право застосувати ядерну зброю при агресії, в тому числі якщо супротивник створює критичну загрозу із застосуванням звичайної зброї.

Тобто, планується розширити потрактування «агресії проти РФ». Але по суті це взагалі нічого не змінить. Ті ж «червоні лінії» стали ще червонішими і ширшими, а обіцянки відповіді за їх перетин стали більш лячними.

Однак погроза перетворити будь-який конфлікт і протистояння на ядерне дійсно може добряче налякати американців і європейців. Чи Путін цим підігрує Трампу — побачимо найближчими днями з чергових публічних виступів Трампа. Хоча я маю в тому сумнів.

На мою думку, підігравання Трампу прямо суперечить інтересам Китаю і навіть Ірану (бенефіціарів війни Росії). Це для них найгірший варіант з можливих, зважаючи на попередні рішення Трампа як президента і на його обіцянки на майбутнє. Так що підігравати Трампу — для Путіна перебір. Хоча, звісно, все може бути…
І очевидно, що ці обіцянки ядерного удару у відповідь на все, включно з інформацією про можливий удар будь-чим, яка не сподобається, — додатковий аргумент на терези «недопущення ескалації» як привід не дозволяти нам застосовувати західну далекобійну зброю для ударів трохи вглиб Росії. І можливо заборонити взагалі бити по російській інфраструктурі «щоб не провокувати».

Бо путінські ідеї в категоричному варіанті так і читаються: вдарите дронами — ядерна війна проти України; вдарите західними ракетами — ядерна війна проти НАТО; підведете забагато зброї до кордонів РФ-РБ чи накопичите забагато контингенту в Балтії, Фінляндії або Польщі — ядерна війна проти Європи.

Але є нюанс формулювань: «може розглядати» — а може і не розглядати, «лишає за собою право застосувати» — або не застосувати. І власне ці нюанси формулювань і видають, що це по суті торг, а не агресія.

В цілому це виглядає дуже схоже на «перестаньте нас бити, бо ми підірвемо себе і всіх гранатою» — тобто, змушує дійсно запідозрити або дефіцит в РФ ресурсів для подальшої війни, або жорсткий таємний пресинг від Китаю на Путіна «як хочеш — але закривай тему».

Нет комментариев