"Субстанція": Як Демі Мур перетворилася на потвору 



Adastra Cinema

На великі екрани вийшов довгоочікуваний боді-горор «Субстанція» із Демі Мур в головній ролі. Про цей фільм вже декілька місяців поспіль говорять кіномани з усього світу.

У травні 2024 року картину презентували в основній конкурсній програмі 77-го Каннського кінофестивалю. Тоді стрічка отримала приз за найкращий сценарій. Тож глядачі та кінокритики застигли в очікуванні, бо нам обіцяли показати щось жахливо неймовірно шокуюче…

Згідно з сюжетом, 50-річна Елізабет Спаркл (Демі Мур) — «оскароносна» акторка з власною зіркою на «Голлівудській алеї слави». Втім нині вона ніде не знімається, а веде суперпопулярне фітнес-шоу на телебаченні.

Випадково жінка дізнається, що її хочуть звільнити й найняти на її місце якусь молоду кралю. Елізабет просто у відчаї… Вона намагалась зберегти молодість усіма можливими засобами. А тут…

Майже випадково і що головне вчасно героїня Демі Мур дізнається про існування «диво-процедури», яка обіцяє створення «найкращої версії самої себе». Так «народжується» Сью (Марґарет Кволлі) — копія Елізабет у молодості. Тепер Сью замінює Елізабет у фітнес-шоу.


Фото:@Adastra Cinema

Втім цей експеримент в один момент виходить з-під контролю. І старша головна героїня стрічки поступово перетворюється на справжню потвору. Що трапилось? Про це ви дізнаєтесь тільки подивившись фільм. Втім одразу ж попереджу, що якщо у вас вразлива психіка, навіть не думайте йти в кінотеатр.

Режисером та сценаристом стрічки стала Коралі Фарджа. Вона зізналася, що ідея створення «Субстанції» прийшла до неї після 40-річного ювілею: «У мене було таке відчуття, нібито тепер я зникну — це вже вирішено. Починаєш роздумувати — звідки взагалі беруться такі думки. Я освічена людина, феміністка, але вони все одно знайшли спосіб просочитись до мого мозку».

Ідея фільму – показати безглузду гонитву за красою та молодістю в жорстокому світі, сповненому ейджизму, стереотипів та «стандартів краси». І дійсно ж, жінки особливо в останнє десятиліття з розуму сходять й готові робити усе можливе аби тільки зупинити старість або «покращити себе». Вони колють, ріжуть, підтягують все що тільки можна. При цьому частенько вдаються до таких методів, які перетворюють їх на посміховиська, а в найгіршому випадку – на справжніх потвор. І це усе трансформується в шалену залежність, мабуть, таку ж, яку викликають наркотики. Жінки не можуть зупинитися, «удосконалюючи» свої обличчя та тіло. Над усім цим можна сміятись й плакати. Писати сценарії та знімати фільми…

І здавалось, що нам мали продемонструвати ледь не витвір мистецтва, втілений в форму гротеску. Втім авторка «Субстанції» не шукала складних шляхів та вишуканих форм подачі. Коралі Фарджа презентувала нам місцями шокуючий, неприємний доволі примітивний, якщо так вже глибоко копнути, боді-горор.

Фільм не викликає жодних відчуттів, окрім огиди й місцями нудоти. Все ж хотілося чогось більш витонченого, саркастичного… Особливо шокує фінал стрічки. Певне, це найгидотніший фінал в історії кіно. Тож дуже важко зрозуміти, за що саме сценарій картини відзначили в Каннах. За епатаж? Можливо. За таким принципом багато років поспіль на «Оскарі» роздавали нагороди… Але ж…

Якщо торкатися теми «вічної молодості», то варто згадати культову стрічку «Смерть їй личить» Роберта Земекіса. В ній зіграли такі легендарні актори як Меріл Стріп, Голді Гоун, Брюс Вілліс та Ізабелла Росселіні. Ця стрічка ідеальна. І вона максимально розкриває тему. При цьому має захопливий сюжет та прекрасну режисуру. На відміну від «Субстанції».

Втім є в останній стрічці й дещо дійсно гарне – це гра самої Демі Мур. Акторка в одному з інтерв’ю розповіла про свою нову роботу: «Це унікальний спосіб дослідити цю проблему старіння, соціальної зумовленості, того, що я також бачу як тиск ідеалізованої чоловіком жінки, у який ми, жінки, повірили».

Багато кінокритиків говорять, мовляв, це найкраща роль у її кар’єрі й Демі неодмінно треба дати «золоту статуетку». Щодо найкращої ролі можна й посперечатися, але «Оскар» Демі Мур стовідсотково заслужила. Бо ж такої шаленої відвертості від неї, певне, ніхто не очікував. Демі буквально розірвала всі шаблони та можна сказати дуже гучно – повернулася із цим фільмом у велике кіно. Бо ж за останні років десять їй не траплялися гучні проєкти.

До речі доволі цікаво те, що про пластичні операції самої Мур в Голлівуді буквально ходять легенди. Писали, що на обличчя й тіло вона витратила ледь не 300 тисяч доларів й робила численні підтяжки обличчя, живота, колін, ліпосакції, корекцію носа, збільшення грудей, видалила грудочки Біша… Хоча сама акторка ніколи не підтверджувала хірургічні втручання, але шанувальники час від часу помічали щось дивне в її образі. Для прикладу, в 2021 році Демі Мур на показі модного дому Fendi буквально постала з новим обличчям, яке багатьох налякало. Що то було, так ніхто й не дізнався.


Втім варто сказати, що зараз 61-річна акторка виглядає блискуче!

Тож якщо ви маєте міцні нерви, неодмінно сходіть в кіно й подивіться на її круту гру. Якщо ж ні, увімкніть класику — «Привида». Тут є не тільки чудова гра акторів, а й щирі почуття та глибокий сенс самого кіно. Ну і звісно не забудьте про «Смерть їй личить». Якщо ви якимось дивом пропустили це кіно у своєму житті, я вам можу тільки щиро позаздрити та побажати приємного перегляду.

Нет комментариев