Чому Мінфін хоче вкрасти можливість наповнити держбюджет додатковими 5.2 млрд грн з ТВЕН?


Українська влада всіляко намагається залучити кошти з-за кордону, бо ж в бюджеті великий мінус, в країні війна. Підвищують податки для громадян, ФОПів – прийнятий парламентом закон №1146-д от-от підпише Президент. Але дивним чином Міністерство фінансів добивається податкової преференції на рівні 20% для «особливих». Для чого? Для тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕН), а точніше – для міжнародного платника податків на росії – компанії Philip Morris International. Так, цій компанії належить 80% ринку ТВЕН в Україні. Непогано так влаштувалися, сплачують податки в країні-агресорі, чим спонсорують війну в Україні, водночас ведуть бізнес в нашій державі ще й добиваються податкових преференцій на окремі види своїх виробів.

Знаєте, що означає зниження податку на 20% для ТВЕНів? Що державний бюджет, який ми всі знаємо в якому стані, не доотримуватиме щонайменше 5,2 МЛРД ГРН щороку! Щороку Карл!!! А ви, шановні громадяни, продовжуйте закривати збори, платіть податки, заповнюйте дірки в бюджеті, щозавгодно робіть, але тільки не дозволяйте виробникам ТВЕНів платити акциз на рівні звичайних сигарет. Не допустити підвищити податки на ТВЕН, на думку авторки цієї публікації, все одно, що вкрасти ці кошти. Бо і в одному, і в іншому випадку – результат однаковий, відсутність коштів, які можна було б скерувати, наприклад, на оборонні або ж соціальні напрямки.

При цьому, чиновники вищезазначеного міністерства на робочих групах у владних кабінетах зазначають, що буцім-то ТВЕНи є «потенційно менш шкідливими», ніж звичайні сигарети. Здається вони забули, що працюють не в Міністерстві охорони здоров’я. Але там би такого точно не сказали, бо міжнародні дослідження і впливові організації, що працюють у сфері охорони здоров’я чітко говорять, що не існує підстав вважати сигарети для нагрівання такими, що менше за традиційні сигарети шкодять здоров’ю людини. А може просто така позиція Мінфіну недвозначно натякає на лобіювання інтересів тютюнової індустрії? Бо як цю абсурдну позицію Міністрества ще можна пояснити? Ну от як?!



До речі, саме у 2021 р. акцизи на ТВЕНи та сигарили були підвищені до рівня звичайних сигарет. А вже у 2023 р. український бюджет отримав 14,4 млрд грн від акцизів на ТВЕНи. Невже в наступні роки ці кошти будуть зайвими державному бюджету?

Підвищення акцизів на тютюнові вироби та інші пристрої для куріння впливає на скорочення рівня їх споживання – це давно доведений факт. Але саме цього і бояться їх виробники: втратити клієнтів і, як наслідок, недоотримати свої надприбутки. Тому збільшення клієнтів, в т. ч. й через доступні ціни за рахунок дитячого населення та молодих людей, гарантує подальше збагачення і процвітання виробникам.

Мені б дуже хотілося, щоб Мінфін нарешті дослухався до критики та конкретних фактів і цифр, які наводять фахівці й перестав ганьбитися цією ініціативою.

Якщо проєкт Закону № 11090 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби» і має бути прийнятий, то лише з ОДНАКОВИМ податком для сигарет, сигарил і ТВЕН!

Нет комментариев