Англійська мова в українському паспорті


Порошенко прислухався до прохань українців і хоче видати указ про заборону російської в українському паспорті.Здавалось би, що є привід для радості. Але у мене немає. Поясню чому. З цього указу випливає, що украінська мова для українського паспорту не є самодостатньою. Власникам паспортів, заповнених однією державною мовою, не буде зрозуміло, громадянами якої країни ми, українці, є. Може, Великобританії?

І не біда, вважає Порошенко, що більшість українців англійською не володіє. Також не зрозуміло, кому треба показувати внутрішній паспорт в Україні, щоб паспорт виконував свої функції: членам виборчих дільниць, які будуть виключно іноземцями, чи міліціонерам, які теж раптом всі забудуть російську і масово, разом з Аваковим, перейдуть на англійську, чи, може, на наших курортах, де буде стільки іноземців, що готельні робітники просто не встигатимуть переходити на українську і їм буде легше обслуговувати шалені потоки туристів англійською?

Чи, може, пан Порошенко розмірковує так: Україну рано чи пізно треба віддавати Росії і тоді тільки треба буде знову на місце англійської повернути російську. Англійська у паспортах суто для окозамилювання, для створення видимості, що президент прислухається до побажань українців, а насправді президент російською користується у повсякденному житті, тобто це його внутрішня мова, англійську він використовує за межами країни, тобто англійська- зовнішня мова для президента України, а українській мові у житті українського президента місця немає.

Дружина президента минулого року так успішно почала компанію по «окулічіванню» України, даючи рецепт великоднього куліча українським господиням, що цього року як гриби після дощу невідомо звідки по всій Україні з'явились ніколи незнані і ніколи не чувані кулічі: Росія крок за кроком якщо не маслєніцею то кулічем завойовує, мітить, як пес, українську територію. І українці вже й не знають, з якого боку ще чекати наступу. Тільки наші козаки на Сході бачать свого ворога через приціл, а ми, мирні жителі маємо дивитись навкруг себе, бо ворог скрізь сіє своє отруєне насіння у надії, що десь таки й зійде.

Президент, хоч мову нашу й не шанує, але вишиванки собі та сім'ї, недешеві, думаю, придбав. Бо це ж так патріотично, так вводить в оману довірливих українців і так личить. Тільки порядніше було б одягнути косоворотку, картуза з квіточкою та й бринькати собі на балалайці, поки перша дама кулічі пече.

Читайте більше цікавих матеріалів у блозі Олени Косенко

Нет комментариев