Тарифи на газ можуть і мають бути втричі нижчими



19 жовтня стало днем нового «покращення» для кожного українця. «Довгоочікуванне» диво сталося – уряд вирішив підняти тарифи на газ ще на 23,5%. Це вже не перше зростання, але і не останнє – наступне чекає на нас ще на 60% навесні.

Проте тільки на уряд нарікати не слід. Рішення про подорожання ухвалив особисто президент Порошенко. Тепер намагається якось від цього відхреститися, але марно.

Люди на місцях обурені цим, обурені діями влади, якій лишилося лише 7 місяців і за цей час вони хочуть забрати в народу останні копійки.

Борги і тільки борги

Тільки подумайте, як почувається зараз пересічний громадянин?..

По-перше, сплачувати тарифи і до цього підвищення було надзвичайно складно. Борги за комунальні послуги, які вже досяги 34 млрд грн, тільки зростатимуть.

Хіба влада не розуміє, що такими діями свідомо- наголошую, свідомо- заганяють українців у бідність та боргову залежність?

Окрема біда і з субсидіями. Після подорожчання газу кількість тих, кому буде потрібна субсидія, зросте. Але ж на виплату субсидії у бюджеті на 2019 рік заплановано менше грошей. Цього року на субсидії виділили 71 млрд грн, а на наступний – 55 млрд грн. І це за умови підняття тарифів на чверть. Чи вистачить нам 55 млрд грн з цим підняттям тарифів?

У результаті це призведе тільки до того, що людей позбавлятимуть субсидій більш жорстоко.

Ринкова ціна

Взагалі цікаво те, що влада розповідає людям байки про те, що нам, як Європі, треба мати ринкові ціни на газ. Вибачте, але чому тоді в більшості цивілізованих країн ціну на газ уряд НЕ встановлює? А в Україні встановлює. Тарифи на газ, на воду, на тепло встановлюються в кожній країні самостійно, з врахуванням того, скільки здатні платити споживачі, скільки потягне народ.

Наша спроможність платити більше за газ при незбільшених зарплатах і пенсіях під великим питанням.
Ціна має бути втричі нижчою

Насправді ціна газу має і може бути втричі нижчою. Якщо врахувати собівартість видобутку, ренту, транспортування, податки, то вартість українського газу буде максимум 80-90 дол. за тис. кубометрів.

Ми розуміємо, що ціни на газ зростають на вимогу МВФ. Це дасть Україні можливість отримати кредит і уникнути дефолту. Але проблема полягає в тому, що таку вбиваючу для українців пропозицію висунув перед переговорами не МВФ, а наша влада.

Ті ще дипломати…

Порошенко вкотре продемонстрував свою особисту нездатність вирішувати проблеми в країні, і нездатність своєї команди.

Їм залишилось недовго, 7 місяців. Ясна річ, що пакуючи валізи, треба наповнити їх максимально, бо іншої можливості зробити це в них не буде.

Це рішення є вбивчим для народу. Це злочинне рішення Порошенка треба терміново скасувати. Подорожчання газу має бути скасовано, а всі причетні до цього повинні понести відповідальність.

Сьогодні треба піднімати депутатів всіх рівнів по всій Україні – нехай скликають позачергові сесії з вимогою зупинити підвищення, нехай протистоять цьому заради людей. Саме для цього, власне, українці їх і обиали в органи влади.

Єдине що, зменшити тарифи до справедливого рівня, мало. Треба також ліквідувати «Нафтогаз України» як непотрібного посередника.

Скасування монополії дозволить спрямувати на потреби громадян газ вітчизняного видобутку і це дозволить знизить тарифи у 2-3 рази.

1 комментарий