Сергій Євтушок: Новий курс – це європейські зарплати освітянам, високі стипендії та безоплатна освіта


23 листопада у Києві відбувся черговий Всеукраїнський форум «Нова соціальна доктрина: Нові можливості для кожного», ініційований Юлією Тимошенко.



Це покроковий план дій у напрямі реформування систем науки і освіти, охорони здоров’я, пенсійного забезпечення, екологічного захисту громадян.

Понад 3 000 учасників, серед яких представники громадянського суспільства, бізнесу, медіа та міжнародних партнерів, обговорили разом із лідером «Батьківщини» важливі питання, вирішення яких забезпечить нову якість життя українців: від соціальних стандартів, охорони здоров’я та освіти до екології та безпеки.

Інвестиції у людський капітал

Юлія Тимошенко бере курс на інвестування у людський капітал, що означає правильні державні норми витрат на освіту кожної дитини на рік.

Запровадження адекватних норм витрат на освіту дитини є вкрай необхідними. Адже в Україні на середню освіту на одного учня витрачають лише 1260 дол. на рік, а в Литві – 5 292 дол., що у 4,2 раза вище. У сусідній Польщі діти у 5 разів більше забезпечені всім необхідним для навчання.

І взагалі, держава повинна розглядати витрати на освіту не як соціальне благо чи тяжкий обов’язок, а як інвестиції у людський капітал.

Необхідно відроджувати і систему професійно-технічної освіти. З 2015 року її свідомо знищували через рішення президента та уряду. І тепер, у результаті провальної політики влади ці заклади освіти закриваються, їм не вистачає фінансування.

Окрім того, пріоритетом нової влади стане і повернення престижу професії вчителя шляхом збільшення заробітних плат до європейського рівня.

Ми повинні створити для освітян всі умови, щоб вони мали бажання та можливість віддано працювати та формувати інтелект нації. І обурює те, що уряд встановив європейський рівень зарплат: суддям – 300 тис грн на місяць, керівному менеджменту «Нафтогазу» – 1 млн грн на місяць, а освітянам платять менше, ніж прибиральницям в Адміністрації Президента. Як це може бути?

Не можна оминати увагою і модернізацію учбових закладів, осучаснення стипендій і заохочування студентів вчитися у власній країні, а не шукати кращої долі по закордонах. Без цього не буде успіху України у майбутньому. Адже саме від умов навчання залежить, чи втримаємо ми один найдорожчих ресурсів – інтелект нації.

І останнє: серед пріоритетів в освітній галузі – надання державою безоплатну освіту на всіх рівнях, так як це здійснюється майже в усіх цивілізованих країнах світу: Німеччина, Австрія, Норвегія, Франція, Словенія, Іспанія тощо.

Поки Порошенко витрачає кошти на брехливі технології і намагається дискредитувати найбільш рейтингового кандидата президентських перегонів, Юлія Тимошенко успішно проводить форуми і розробляє комплексну програму щодо якісної трансформації країни. Вона – єдиний політик, яка формує чіткий план і збирає навколо себе потужну команду експертів. Ці люди здатні змінити наше життя!

Нет комментариев